Hrvatska rukometna reprezentacija danas od 16.30 sati bori se za europsko zlato protiv Španjolske.

Hrvatskom izborniku Lini Červaru posvećena je posebna pozornost na službenoj stranici Europskog rukometnog prvenstva.

“Mađioničar i posljednji komadić puzzle koji nedostaje”, naslov je svojevrsne ode Červaru od strane organizatora rukometnog Eura.

“Ako netko ove nedjelje zaslužuje osvojiti zlatnu medalju, onda je to Lino Červar”, naglašavaju iz EHF-a, podsjećajući kako je Červar prvi put preuzeo hrvatsku reprezentaciju u trenutku kad je dotaknula samo dno i na Europskom prvenstvu 2002. u Švedskoj bila najlošija od svih 16 ekipa koje su sudjelovale.

U iduće dvije godine s Hrvatskom je osvojio Svjetsko prvenstvo (2003.) i Olimpijske igre (2004.), a baš od tog olimpijskog finala u Ateni hrvatski rukomet čeka na zlato.

“Červar je 2010. završio posao izbornika hrvatske reprezentacije i postao trener makedonskog Metalurga iz Skoplja, a njegovi nasljednici – Slavko Goluža i Željko Babić – iako su bili uspješni, nikad nisu uspjeli ući u neko finale s Hrvatskom. Červar je vraćen u reprezentaciju uoči Europskog prvenstva 2018. na kojem je Hrvatska imala misiju osvojiti zlato, ali zbog mnogih ozljeda, uključujući i onu Domagoja Duvnjaka, Hrvatska je tada kao domaćin propustila polufinale. Mnogi su mislili da bi Červar mogao odustati, ali ostao je i poručio kako mu je ovo zadnji Euro, uz nadu da će uzeti zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju”, piše ehf-euro.com.

Petorica Hrvata u izboru za momčad turnira

Krovna organizacija europskog rukometa objavila je ususret finalu nominacije za najbolje igrače na Euru. Na popisu se nalazi 40 igrača iz 12 reprezentacija, po pet za svaku poziciju i za najboljeg obrambenog igrača.

Najbolja momčad će biti izabrana po principu da će 40 posto navijačkih glasova utjecati na izbor, a 60 posto posebnog stručnog žirija EHF-a. Najkorisnijeg igrača turnira, odnosno MVP-ja, izabrat će stručni žiri EHF-a.

Na popisu se od hrvatskih igrača nalaze Marin ŠegoDavid MandićIgor KaračićLuka Stepančić Domagoj Duvnjak.