Jučer je u Tomislavgradu završena jubilarna deseta Međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija „Ponor Kovači – Izvor Ričine 2019″. U njoj su sudjelovali brojni znanstvenici različitih struka: speleolozi, biospelozi, arheolozi, ali i mikolozi i drugi pristigli iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke…

Istraživanja su bila organizirana u okviru dvije sekcije, speleološke, koja je obuhvaćala bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te znanstvene, koja je uz speleološka i biospeleološka, obuhvaćala: geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Uz Speleološko društvo „Mijatovi dvori” kao suorganizatori ove ekspedicije sudjelovali su i Udruga „Naša baština“, Tomislavgrad – Zagreb BIOSPELD – Biospeleološko društvo u Bosni i Hercegovini te ADIPA – Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske. Speleološkom kampu pridružili su se i legendarni alpinist Stipe Božić, kao i glumac Vedran Mlikota, a u sklopu kampa upriličena je slikarska kolonija.

U ovim ekspedicijama na području naše općine primjetno je da svake godine sudjeluje sve više ljudi, a želja im je ne samo istraživati već sačuvati ovo naše prirodno bogatstvo i ukazati na važnost čistoće podzemlja.

Ovi znanstvenici, između ostaloga, svake godine ukazuju na nove vrijednosti u špiljama tomislavgradske općine koja je iznimno bogata podzemnim vodenim površinama, a trenutno broji više od stotine speleoloških objekata.

Objavljuje Sebastian Ferri u Utorak, 27. kolovoza 2019.

Ponovno je dana važnost špilji Dahna – vodećem speleološkom objektu u svijetu. U njoj je dosad prebrojano između 350 i 360 medvjeđih legala što je apsolutni svjetski rekord, jer sljedeća špilja ima oko 50 do 60 legala. U njoj su tijekom ove ekspedicije pronađena i medvjeđa brušenja, kosti, zubi pa i cijeli skelet špiljskog medvjeda.

Prof. dr. sc. biospeleolog Roman Ozimec ističe da su tijekom ekspedicije našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape špiljskog medvjeda u blatu, što je unikat. U idućem razdoblju bi to otkriće trebalo valorizirati, odnosno vrhunski stručnjak svojom metodologijom bi to trebao podići na jednu svjetsku razinu. Ozimec vjeruje da u Dahni zasigurno ima i ostataka ostalih životinja iz toga vremena, a vjerojatno i ostataka pračovjeka.

Na koncu valja zahvaliti našem Speleološkom društvu Mijatovi dvori, Udruzi Naša baština i svima koji im pomažu, što upravo uz pomoć vrhunskih međunarodnih znanstvenika postajemo sve svjesniji, ne samo povijesnih, već i prirodoslovnih vrijednosti našega duvanjskog kraja.

U priloženom zapisu poslušajte što su o ovoj ekspediciji kazali tijekom jučerašnjega dana gosti “U dnevnome zrcalu” Radija Tomislavgrad.

Tomislavcity/Radio Tomislavgrad 

Foto/Video: SD Mijatovi dvori