Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) Dijana Mamić izjavila je u petak kako je epidemiološka situacija u toj županiji i dalje povoljna, nema oboljelih od koronuvirusa, dok se za devet testiranih osoba čekaju rezultati.

Mamić se osvrnula na nedavni slučaj iz Glamoča, kazavši kako je riječ o zaposleniku i osiguraniku Republike Srpske, s prebivalištem u Glamoču, a koji se trenutno nalazi u Kliničkom bolničkom centru u Banjaluci sa simptomima koronavirusa, prenosi FENA.

– Testiranje je provedeno nad osam najbližih osoba s kojima je bio u kontaktu te se ti rezultati očekuju tijekom dana – kazala je Mamić na konferenciji za novinare i dodala kako je također testirana još jedna osoba s područja HBŽ-a, a koja ima blaže simptome infekcije i nalazi se u samoizolaciji.

Ukupno je u samoizolaciji na području HBŽ-a 670 osoba, uglavnom pristiglih iz susjednih te zemalja Europske unije (EU), dok je 270 osoba u HBŽ-u izišlo iz samoizolacije.

Mamić je upozorila da sve više osoba dolazi s područja EU-a, da te osobe moraju prihvatiti naredbu samoizolacije, te da dodatni rizik za stanovništvo HBŽ-a predstavljaju skorašnji Uskrsni blagdani i veći dolazak tih osoba.

Ministrica zdravstva, rada i socijalne skrbi HBŽ-a Vasilija Broćeta ukazala je na problem dolazaka osoba s područja Republike Srpske na područje općina Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

– Mi nemamo zakonsku osnovu da nekoga stavimo u samoizolaciju ako dolazi iz Republike Srpske. To ovisi prvenstveno od savjesti tih građana da se samoizoliraju – kazala je Broćeta.

Ministar MUP-a HBŽ-a Darinko Mihaljević kazao je kako su do sada policijski djelatnici obavili ukupno 1612 terenskih provjera i upozorenja na osobe kojima je izrečena naredba o samoizolaciji.

– Također, policija je obavila 126 telefonski provjera, 39 asistencija, dok su 24 osobe prijavljene za kršenje samoizolacije – kazao je Mihaljević.

Govoreći o mjerama, ministar je istaknuo da su prema 23 osobe poduzete mjere zbog kršenja policijskog sata, 13 osoba su kršile naredbu o zabrani kretanja osoba ispod 18 i iznad 65 godina života, dok 16 osoba nije zatečeno u izolaciji prilikom provjere policije.

Konferenciju za medije možete pogledati ovdje:

Stozer CZ HBŽ live

Objavljuje Livno Online u Petak, 3. travnja 2020.

 

Foto i vidoe: livno-online.com