Bosna i Hercegovina nalazi se na samom dnu liste europskih zemalja pogodnih za poslovanje, navodi se u publikaciji Europske komore. Ona se pozicionirala na pretposljednje, 45. mjesto, a ispod nje se nalazi samo Ukrajina.

Prema ovoj listi Hrvatska se zadržala na 29. poziciji, Srbija se nalazi na 37. mjestu, dok najveći pad na listi bilježi Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30. poziciji a sada je zauzela 33. mjesto. Slovenija se nalazi na 22. mjestu i najbolja je u okruženju. Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, a Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocjenjivanih država, pišu Nezavisne novine.

Stručnjaci smatraju da politička nestabilnost u zemlji u velikoj mjeri doprinosi lošem plasmanu.

Također, smatraju da investitori prilikom analiza o mogućnostima ulaganja konsultiraju i svjetske liste o lakoći poslovanja, na kojima BiH loše stoji, ali, upozoravaju, tu poziciju treba uzeti s rezervom jer se u analizama koriste podaci za samo jedan grad, najčešće glavni grad određene zemlje.

“Ono što u najvećoj mjeri utječe na privlačenje stranih investicija su i poslovno okruženje i politička stabilnost, efikasan rad javne uprave i vladavina prava”, pojasnio je Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore RS za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju proces registracije poslovnih subjekata, tu je RS osnivanjem jednošalterskog sustava, za razliku od FBiH, kako kaže, napravila značajan iskorak i smanjila vrijeme, troškove i potrebnu dokumentaciju za osnivanje poduzeća.

Istakao je da ono što je potrebno jeste siguran sustav, prepoznatljiva stimulativna i stabilna poreska politika, jer svaki ozbiljan investitor planiranjem posla nekoliko godina unaprijed želi točno znati kolika su opterećenja, odnosno izdvajanja po svim osnovama.

Naglasio je da je važan segment i adekvatna radna snaga, čiji nedostatak svakim danom sve više pravi probleme gospodarskim društvima.

HMS