Poljoprivrednici, RVI i civilne žrtve rata u Federaciji BiH najavljuju blokadu prometnica ako do utorka ne bude sazvana sjednica Doma naroda na kojoj će biti potvrđen proračun ovog entiteta za 2019. godinu, a koji je već usvojio Zastupnički dom.

Podsjećamo, FBiH je u financijskom kolapsu jer nema proračuna za ovu godinu zbog toga što još nije konstituiran novi saziv Doma naroda FBiH, te zbog toga nema plata, naknada i drugih vrsta primanja korisnicima iz ovog vida financiranja.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, kazao je  za “Nezavisne” da on sam neće donositi odluke o tome pred koja vrata će ići poljoprivrednici. Odluka u ponedjeljak “U ponedjeljak imamo sastanak i tada ćemo odlučiti. Najvjerojatnije se nećemo pridružiti RVI, nego ćemo pred OHR. Ali, još ništa nije sigurno”, kazao je Bićo.

Na izvanrednoj sjednici Udruge RVI FBiH u srijedu dan je rok Lidiji Bradari, predsjedavajućoj starog saziva Doma naroda FBiH, da do utorka (12. veljače) sazove hitnu sjednicu na kojoj bi bio usvojen entitetski proračun i tako omogućena isplata njihovih naknada. Kazali su da će, ako njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, na sljedećoj sjednici Saveza, planiranoj da bude održana u Mostaru, odlučiti o poduzimanju radikalnijih mjera.

Esad Delić, predsjednik Udruge RVI FBiH, najavio je da neće dozvoliti prolazak kamiona iz Hercegovine ni automobila za Sarajevo i druge bh. gradove ako do utorka ne bude sjednice. Upozorili su da 50 posto od 92.000 korisnika različitih naknada živi isključivo od tog novca.

I civilne žrtve rata u FBiH poručile su da će podržati blokadu puteva ako do utorka ne bude usvojen proračun FBiH. Ništa konkretno Iz Ureda Lidije Bradare, predsjedavajuće starog saziva Doma naroda FBiH, “Nezavisnim” su kazali da će se Bradara oglasiti kad bude imala nešto konkretno reći.

Almedin Aliefendić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, kazao je “Nezavisnim” da će u ponedjeljak, kada istekne rok od 14 dana predsjedavajućoj da zakaže sjednicu, ovaj klub reći svoj stav.

“Ne mogu vam sad precizno odgovoriti što će se dogoditi i hoće li dopredsjedavajući iz reda Bošnjaka zakazati sjednicu. Sve će biti poznato u ponedjeljak”, poručio je Aliefendić.

Podcrtao je da bi najbolje rješenje bilo da se formira novi saziv Doma naroda FBiH.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) su priopćili da će do kraja idućeg tjedna biti izvršena raspodjela mandata za klubove delegata u Dom naroda FBiH, ako ne bude žalbi na odluke SIP-a.

Podsjećamo, Zastupnički dom je 9. siječnja usvojio većinom glasova proračun za ovu godinu u iznosu od 2,65 milijardi KM. Za proračun je glasovalo ukupno 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, dok je protiv bilo 25. “Za” su bili zastupnici SDA, HDZ-a, HDZ 1990, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a. “Protiv” su bili zastupnici SDP-a, DF-a i Naše Stranke. Suzdržani su bili zastupnici Naroda i pravde te dva zastupnika Nezavisnog bloka.

 

I dok se događa financijska blokada FBiH, na web-stranici Doma naroda FBiH objavljena su primanja izaslanika u prošloj godini. Ukupna primanja profesionalnih izaslanika iznosila su 2.022.929,75 KM, a neprofesionalnih 42.437,05 KM.

Prema tim podatcima, najviše novca dobio je Zdravko Bešlić iz HDZ-a, kojem isplaćeno 54.403,12 KM. Odmah iza njega nalazi se delegat iz SDP-a Nikola Simić, koji je primio 52.630,80 KM, zatim izaslanik iz SNSD-a Drago Puzigaća (52.573,63 KM), Đuro Delić iz HDZ-a (51.990,32 KM), Tomislav Mandić iz HDZ-a (51.811,16 KM), Slobodan Tomić iz Narodne stranke radom za boljitak (51.501,84 KM) i Mustafa Kurtović (50.837,84 KM), prenosi bljesak.info.