„Mi smo momci duvanjskoga kraja i ne damo svojih običaja.“

Već dugi niz godina, četvrtak prije središnje proslave Dana svetoga Nikole Tavelića, rezerviran je za čuvanje i obilježavanje velike ljubavi našega naroda prema folkloru i  tradicijskim običajima.

I ova večer tradicionalno je započela svečanim mimohodom kulturno-umjetničkih društava od Osnovne škole Ivana Mažuranića do pozornice pred spomen – bazilikom.

Na pozornicu se razlila prava folklorna rapsodija koja je svojim bogatstvom oduševila okupljeni puk već godinama naviknut na odličan folklorni program te su visoka očekivanja i ove godine zadovoljena.

„Zagreb nema što Duvno imade, prvu krunu od hrvatske vlade.“

 

 

Voditelj manifestacije, nezamjenjivi fra Jozo Radoš Đoka, svojim je šalama i voditeljskim umijećem i ovoga puta razgalio srca publike. Jedna od njegovih šaljivih pitalica večeras je glasila: “Kad voda iđe uzbrdo?? Uslijedio je i voditeljev odgovor: “Kad Imoćani voze rakiju u Duvno.”

Ove godine domaćin je bio HKUD Crvenice,  a uz njih i Udrugu Hrvatska baština iz našega grada oduševila su brojna kulturno umjetnička društva iz Kiseljaka, Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda.

 

Neki od njih po prvi put su u našemu gradu i složno tvrde da su oduševljeni svime što su ovdje večeras vidjeli i čuli, a ruku na srce oduševljeni su bili svi okupljeni ljubitelji folklora dok su se zanimljivi, milozvučni stihovi uz, Đokine pošalice, razlijevali pod duvanjskim nebom.

Ivana Ćurić/Tomislavcity