U Švicarskoj mnogo naših ima
Ali im je ovdje djedovina
Došli su iz Basela i Zuga
Za jezerom velika je tuga
Buško blato njima znači sve
A ne neki tamo Bodensee …

Procesijom s kipom Blažene Djevice Marije i pjevanjem Gospinih litanija danas je počelo središnje slavlje Uznesenja Blažene Djevice Marije u Prisoju. Vjernički puk buškoblatskoga kraja, osobito prisojačke župe, za ovu se proslavu duhovno pripravljao proteklih dana sudjelovanjem na misma trodnevnicama i sakramentom pomirenja.

Središnjem misnom slavlju i proslavi Velike Gospe odazavali su se brojni vjernici, domaći i oni raseljeni po cijelome svijetu, prinoseći svoje zahvale, zavjete i žrtve. Rado za ovu svetkovinu u Prisoje hodočaste i vjernici susjednih Stipanića, ali i livanjskih sela: Golinjeva, Miša, Podhuma…

Koncelebrirano misno misno slavlje u dvorištu prisojačke crkve, s početkom u 11 sati, predslavio je don Ivo Šutalo – biskupski vikar Trebinjsko-Mrkanske biskupije. U homiliji je pozvao obitelji, osobito očeve i majke da žive skladnim životom, čuvaju svoj brak i skladno odgajaju svoju djecu u duhu kršćanskoga života.

– Nema zajedničke večernje molitve. Izišla je molitva iz naših obitelji, ne molimo se više kao što smo se nekad molili. Gospe, vrati se u naše domove, vrati se u naše obitelji! Prizivamo Te danas, jer bez Tebe nema obiteljskoga života. Draga Gospo Velika prisojačka, pomozi svim našim vjernicima i hodočasnicima, onima koji Te vole i koji Te štuju da ne zađu u stranputice već da djecu uče ispravnom obiteljskom i kršćanskom životu, kazao je don Ivan.

Na koncu misnoga slavlja don Ivan je u ime vjernika ovoga kraja, domaćih i onih koji mu se vraćaju, izrekao jednu Molitvu koju u cijelosti možete poslušati u priloženome audio zapisu.

 

Zora Stanić/Tomislavcity  

Više fotografija u galeriji.