Dva prijateljska grada – Tomislavgrad i Đakovo, ali i njihovi književnici i učenici strukovnih škola (Srednje strukovne škole Tomislavgrad i Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo) te učenici Osnovne škole fra Mije Čuića Bukovica, večeras su u tomislavgradskome Kulturno-informativnom centru priredili vrlo lijep i sadržajan kulturno-zabavni program pod nazivom Đakovački advent u Tomislavgradu.

Na početku programa nazočne je pozdravio Luka Krstanović, predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad, naglasivši da Đakovačkim adventom dva grada nastavljaju produbljivati svoju suradnju.

Potom je predstavljena knjiga božićnih priča i bajki San o vječnom Božiću, koju su napisali Ivana Ćurić i Mirko Ćurić, te Mirkova monofografija Božić – Porođenje Isusovo Ljudevita Seitza – najpoznatije freske u Strossmayerovoj katedrali i Poklonstvo kraljeva.

Knjigu božićnih priča predstavila je prof. Snježana Redžepagić kazavši da je ispisana pravopisom duše i gramatikom ljubavi. Preporučila je da ove bajke čitamo u svojim obiteljima i svojoj djeci.

Monografija je zasebna tema i kao takva zaslužuje posebno vrijeme za promociju, ali svi koji dolaze u Slavoniju i Đakovo posebnu bi pozornost trebali obratiti upravo na ove umjetnine đakovačke katedrale.

Publika je večeras u kinodvorani uživala u adventskim i božićnim pjesmama, gangi i bećarcu Hrvatske duvanjske baštine, duvanjskih Mlada, bukovičkih folkloraša, slavonske skupine Duo AH i tamburaškoga sastava Srednje strukovne škole Antuna Horvata.

Program je nastavljen u galeriji KIC-a gdje su posjetitelji mogli vidjeti i fotografije božićnih motiva iz đakovačke katedrale, ali i rukotvorine učenika duvanjskih srednjoškolaca.

Također, i sladokusci su mogli doći na svoje te se počastiti različitim slasticama koje su spravile radišne duvanjske slastičarke i polaznici kuharske škole iz Đakova.

Dobru suradnju ova dva grada nastavit će i idućih dana. Tijekom adventa Đakovo će primiti svoje prijatelje iz Tomislavgrada. I jednima i drugima čestitamo na lijepo osmišljenom programu i prije svega trudu koji ulažu u svoje prijateljstvo.

Neka svima bude blagoslovljeno nadolazeće vrijeme došašća!

Zora Stanić/Tomislavcity