Galin lakat – mali zaselak buškoblatskoga kraja povrh brane kod Kazaginca, skriveno od očiju javnosti, danas je bilo mjestom neobičnoga okupljanja.

Ovoga ljeta u duvanjskome kraju brojna su slavlja, a ovo je, čini nam se, posebno zanimljivo. Baka Matija Gale, rođena Ćurić, koju većina mještana i poznanika zove Paca, proslavila je svoj 90. rođendan. (Rođena je u siječnju 1930.) I nije to bila obična rođendanska proslava. Za nju se čak izradio plakat, tiskane su prigodne majice, a na feštu je stiglo oko 150 ljudi! Slavlje je potrajalo od jutra do sutra. Uz Pacine kćeri i njihove obitelji, okupili su se susjedi – a njih je tek nekolicina koji su „čuvari sela“, no zato su stigli gotovo svi podrijetlom iz ovoga malog mjesta. Uz obveznu tortu, pite, kolače…., Pacini gosti bili su počešćeni i drugim jelima, pa su tako za ovu prigodu ispečena čak dva janjca i odojka, poslužen je i gulaš, a u ponoć je priređen i vatromet!

Svako misto svoju feštu ima, pjeva Tomislav Ivčić u svoj pjesmi. Nesumnjivio, Galin lakat ovom feštom vratio je život u selo, a tomu su doprinijeli i tamubraški sastav Laguna i DJ Marko Lučić iz Beča!

Naša Paca udala se 1951. godine za Matu Galu. Bog im je podario četiri kćeri (Mariju Ivku, Nediljku i Željanu) te šestero unučadi i petero praunučadi. Nažalost, rano je ostala bez muža, a najmlađa kći Željana tada je imala tek 11 mjeseci. Sva Pacina djeca danas žive negdje drugdje, uglavnom u Hrvatskoj i u Njemačkoj.

Paca je najstarija čuvarica Galinoga lakta pa su joj dovitljivi organizatori ove fešte izradili posebnu tortu, ali i „kraljevski stolac“.

I zaslužila je!

I kad se društvo raziđe, naša slavljenica neće ostati sama u Galinome laktu. Ima ona Ivku i njezine, ali i susjedu Ružu Renić – svoju, kako kaže,  „Itnu Pomoć“ i njezinih  četvoricu sinova.

– I u kasni sat Paca nam je budna i vesela. Cili dan je bila puna euforije. Kako su joj se nizale godine, vidili smo da se triba brigat za ovaj okrugli rođendan. Drago nam je da je sve proteklo kako smo želili – govori nam Pacina Itna Pomoć dodajući da se nadaju i proslavi njezinoga 100. rođendana.

Naglasimo da je glavni organizator ovoga slavlja gospodin Ante Gale, voditelj nogometne škole Ante Gale soccer school iz Beča i ujedno Pacin daljnji rođak. Ante je rano ostao bez majke koja je rodila osmero djece – pet sinova i tri kćeri. Razasuti si si po cijelom svijetu k’o rakova dica, ali po povratku u rodno mjesto uvijek ih je imao tko dočekati. Paca. I dočikala je ne samo Antu i njegove nego sve druge koji su se na odmor ili neke druge prigode vraćali u selo. Znali su da ih tu uvijek netko raširenih ruku čeka i da se imaju komu obratiti.

Sada su joj se “odužili” na najljepši način.

 

Znala je i naša slavljenica da joj se ova fešta za ljetni dan sprema, ali da će biti baš ovako – e, to nije očekivala. Zahvalna je za sve one koji su feštu pripremili i došli uveličati njezin dan, ali srce joj je puno jer ljudi je u selu kao nekada…

Još kao dijete znala sam kod svoje rođene bake Bojanovice svratiti u Galiće za vrijeme ljetnih praznika. Baku Pacu poznajem još iz toga vremena. I danas dok je gledam, ostala je ista i prava čigra! Vedra, vitka, puna života i nepokolebljiva. Čovjek poželi da svako naše malo misto ima barem po jednu Pacu. Nek mi oprosti što na slavlje zbog drugih obveza nisam stigla doći. I neka joj je sretan rođendan! Vidimo se na idućoj proslavi akobogoda, ako ne i ranije.

Zora Stanić/Tomislavcity

Foto/Video: Itna Pomoć – Ruža Renić

Više fotografija u galeriji.