U Tomislavgradu je po prvi puta organizirana proslava Martinja ili blagdana svetoga Martina kada se prema pučkim običajima simbolički vrši prevođenje mošta u mlado vino ili kako se češće naziva „krštenje vina“.

Tradicionalni je to običaj koji se u mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik proslavlja na poseban način kada se priređuju i velike glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.

Kako se ovaj običaj prvi put slavi u Tomislavgradu, organizatori iz udruge duvanjskih vinara i vinogradara „Naš trs“ nisu se odlučili za trg, nego su Martinje obilježili u Pizzeriji Galija, kod Marijana Tomića, gdje se naši vinari najčešće sastaju. Sudeći po večerašnjem odzivu i atmosferi ne sumnjamo da će i ovo duvanjske Martinje postati tradicionalno i da će se preseliti na Trg gange i hajdučke družine.

Kako je već uobičajeno, za „krštenje mošta“ potreban je biskup. Običaj i cilj je da vinski biskup traje što duže, pa su u udruzi odlučili da biskup bude mlađahni Ivan Stanić Garo, a za prvoga kuma, koji se pojavljuje kao onaj koji je odgovoran za mošt i njegovo sarzijevanje, s punim povjerenjem odabran je Marko Baković Akan. Inače, kum ima jednogodišnji mandat i za svako Martinje bira se novi kum.

Sam obred „krštenja mošta“ (Kosaljev Traminac, Charodnnay, Pinot te Roze Pinot, Akanov Traminac, Chardonnay Mate Pačara) počeo je pojavljivanjem biskupa koji se obratio ovim riječima:

„Ja, kao biskup, pozdravljam sve vas ovdje okupljene. Dobro došli na prvu proslavu sv. Martina u Tomislavgradu. Okupili smo se večeras ovdje da bi, poučeni starim hrvatskim običajem, krstili ovaj mošt te ga tako očistili i pripremili da jednoga dana od njega nastane pravi vino. Vrhunsko vino koje će biti na ponos našemu gradu i svim njegovim stanovnicima, a slatki gutljaj svima koji ga budu pili…

Sam obred „krštenja mošta“ možete pogledati u priloženome video zapisu.

Eto, poštovani čitatelju, mnogi su sumnjali da je uopće moguće uzgojiti lozu i vino na Duvanjskom polju, podići vinograde, imati brendirana vina, pa imati i udrugu vinara i vinogradara, sada smo došli do toga je u Tomislavgradu po prvi puta proslavljeno i Martinje. Nadamo se da će ovo postati tradiconalni običaj i da će se već dogodine preseliti na Trg gange i hajdučke družine, gdje nekako po svim kriterijima i pripada.

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Tomislavcity