U organizaciji Franjevačkog muzeja “Fra Jozo Križić” i Kulturno informativnog centra (KIC) iz Tomislavgrada večeras, 31. siječnja održana je tradicionalna kulturna manifestacija “Noć muzeja”.

U 18:00 sati u Franjevačkom muzeju, pred velikim brojem zainteresiranih koji su su do kraja ispunili dvoranu i muzejske hodnike otvorena je izložba pod nazivom “Ispričat ću ti priču”, autorice Timke Alihodžić s Arheološkoga muzeja u Zadru. U svome uvodnom govoru duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić ispričao je povijest “Noći muzeja” i pohvalio se da su u malome Tomislavgradu večeras otvaraju čak dvije izložbe. Za sve one koji su željeli nazočiti ovoj izložbi, a nisu mogli, donosimo uvodni govor gvardijana fra Sretana.

O samoj izložbi, njenom nastanku, dosadašnjem postavu i njezinom značaju govorila je autorica Timka Alihodžić.

Četiri groba pronađena u okolici Zadra pružila su priliku za ispričati priče kao posvetu svim  grobovima. Kroz 8 panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorica priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruirati život ljudi toga vremena.

Autorca ove izložbe nije propustila priliku izreći i svoje oduševljenje postavom Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, bazilikom, kao i pričama koje je čula o bogatome arheološkom potencijalu Tomislavgrada. S tim u vezi najavila je suradnju Arheološkog muzeja u Zadru s Franjevačkim muzejom u Tomislavgradu kako bi se pristupilo sustavnom istraživanju tomislavgradskoga arheološkog nasljeđa.

Otvaranje izložbe svojim nastupom uljepšali su članovi Frame Tomislavgrad.

Podsjećamo, večeras će u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu s početkom u 20 sati biti otvorena izložbe stripa, karikature i grafike pod nazivom „Majstori baluna“ autora Julija Jelaska, o čemu ćemo također pisati. Ovu izložbu  posjetitelji će moći pogledati sve do 15. veljače.

 

Tomislavcity

Fotogalerija