Iz Hrvatske katoličke misije Luzern (Švicarska) javlja nam se fra Branko Radoš, ofm – voditelj te Misije u kojoj se nalazi i značajan broj naših Duvnjaka.

U ovoj misiji uspijevaju okupiti vjernike oko “obiteljskoga oltara”, pokrenuli su molitveni lanac. O tomu u svom dopisu fra Branko Radoš, naš duvanjski svećenik rodom iz Crvenica, piše sljedeće:

Nažalost obistinila su se strahovanja da će se situacija s korona virusom pogoršati. Sukladno uputama civilnih i crkvenih vlasti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Luzern otkazano je slavljenje svetih misa, podjela sakramenata kao i sve druge pobožnosti. Za nas vjernike ovo su dani kušnje i žalosti, jer smo odvojeni od euharistijskog stola i zajedničkog slavljenja Gospodina. Ali vjerujemo njegovoj riječi kada nam kaže: „Ne bojte se! Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta !“ Vjerujemo da je On s nama i sada u ovim nimalo laganim vremenima. No, ostajemo smireni i hrabri jer vjerničko nam iskustvo kaže da „nakon Velikog petka dolazi zora uskrsnuća“. Vjerujemo da ćemo se što skorije osloboditi pošasti i doživjeti Uskrs makar to kalendarski bilo kasnije.

Dok nam je kretanje i druženje ograničeno želimo iskoristiti sve slobodno vrijeme kako bismo se kao obitelj više povezali. Kao vjernici želimo dati svoj doprinos u molitvi hrabreći jedni druge i moleći Gospodina da nas zaštiti i prati svojim smilovanjem. Uz praćenje duhovnih emisija na televizijskim, radijskim i mrežnim postajama i stranicma   (HRT, Laudato, HKR, Radio Medjugorje, Radio Marija, Bitno, Kath-net, Kloster-Einsiedeln…) u misiji je pokrenut i poseban molitveni lanac. Voditelj misije svaki dan priprema molitve koje su vjernicima dostupne na web i facebook stranici misije (www.hkm-luzern.ch i www.facebook.com/HKMLuzern/ ). Molitve se sastoje od zaziva Duha svetoga, krunice ili križnog puta, misnih čitanja, te molitava za oboljele od korona virusa i zaziva da nas Bog sačuva ove epidemije. Naše su molitve upućene za grad Luzern, švicarski i hrvatski narod, za oboljele od koronaa virusa na čitavom svijetu, te posebno za liječnike i medicinsko osoblje koje za nas brine. Nakon strašnog potresa u naš smo molitveni lanac uključili sve nastradale i čitavi grad Zagreb.

Dok voditelj misije u kapelici slavi misu i predvodi molitvu, vjernici su u to vrijeme okupljeni oko «obiteljskog oltara». Svaku večer jedna ili više obitelji telefonski povezane s voditeljem misije sudjeluju u molitvenom programu (princip video konferencija). Nedjeljama je putem facebooka omogućen izravan video prijenos.  Kapelica je ukrašena slikama vjernika koji su tako na simboličan način prisutni. Uz molitvu vjernici poste dva dana u tjednu. I ovaj križ ugroze korona virusom i sve ono što nas može snaći pridružujemo križu Kristovu odlučni ga slijediti. Pridružite nam se i Vi!

Fra Branko Radoš, ofm – voditelj misije