Biskup Đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić pohodio je danas Grabovicu kako bi s narodom od kojega je potekao proslavio blagdan svetoga Ante Padovanskog. Nakon svečane povorke s kipom svetoga Ante, pozdravne riječi ocu biskupu, svojim župljanima i hodočasnicima na početku misnoga slavlja uputio je grabovički župnik fra Blaž Ivanda.

– 11. ožujka ove godine objavljena je vijest da je papa Franjo imenovao generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije monns. Ivana Ćurića pomoćnim biskupom iste nadbiskupije. Narod ovog  buškoblatskog kraja odmah je znao da je novoimenovani biskup podrijetlom iz ovog kraja, otac iz Vrila, župa Prisoje,  a majka iz Dobrića župa Grabovica. Ponosni smo da danas imamo trojicu biskupa u Apostolskom zboru katoličke crkve u hrvatskom narodu, a potječu ili su rodom iz našega kraja. Mons. Dražen Kutleša biskup Porečko-pulski, mons. Zdenko Križić biskup Gospićko-senjski i Vi, biskupe Ivane kao pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije – podsjetio je župnik te je prigodnim darovima, u ime svoje župe, darivao oca biskupa i njegove roditelje Antu i Pavku koji upravo danas slave svoj dijamantni pir.

– Prije osamdeset godina pohodio je blaženi Alojzije Stepinac grad Dubrovnik, a ja danas dobih sliku svetoga Vlaha, Tada je blaženik ovako preporučio: “Dolično je i pravedno da ga štujete. Sveci su prijatelji Božji zato ih molimo da budu naši zagovornici i posrednici kod Boga. U današnjem, grabovičkom slavlju mi dodajemo, mi pridružujemo stoosamdeset godišnju povijest ove župe niknule i čuvane u okrilju svetoga Ante – kazao je otac biskup u svojoj  zanimljivoj i poticajnoj homiliji.

– U današnje, naše vrijeme, čini nam se da je život tako zamršen i složen. Možda se u pojedinome trenutku bojimo pritisnuti problemima i ne znamo kamo dalje. Sveti Ante je znao reći da je ljubav duša vjere, ona ju oživljava i mi imamo toliko vjere koliko imamo ljubavi. Sjetimo se kada nas pritisnu problemi svijeta da smo ljubljeni ljubavlju koja ne prolazi, bili krepki ili grešni, mladi i jaki ili stari i nemoćni Bog nas ljubi, zauvijek. Ta ljubav dala je svoga Sina za naš spas i to je poziv na ljubav koji se osjeća, na ljubav prema Bogu, ali i čovjeku koji je tu s nama, koji nam je darovan – nadahnuto je govorio mons Ćurić.

Na kraju misnoga slavlja grabovički župnik se zahvalio ocu biskupu na dolasku, subraći koncelebrantima i svećenicima koji su ispovijedali, župnome zboru na skladnom liturgijskome pjevanju i svojim župljanima na uređenju crkvenoga prostora.

– Sinoć se, po završetku trodnevnice dolje na skretanju za crkvu dogodila, srećom manja, prometna nesreća. Ja nepreglednijeg skretanja za crkvu vidio nisam stoga apeliram na nadležne vlasti, mjesne zajednice nažalost nemamo, da nam riješi ovaj problem prije nego li se, ne daj Bože dogode veće nesreće od one sinoć – zabrinuto je kazao župnik.Po završetku svečanoga misnoga slavlja mons. Ivan Ćurić izrekao je prigodnu molitvu nad svojim roditeljima te je zatražio Božji blagoslov na njihovu šezdesetu godišnjicu braka.

Ivana Ćurić/Tomislavcity