Sutra ističe ugovor s Miralom i Birom, državne institucije nisu našle alternativu za premještanje migranata iz ovih centara.

Lokalne i županijske vlasti traže zatvaranje kampova u urbanim dijelovima Bihaća i Kladuše. Europski parlament traži zatvaranje Vučjaka, najneuslovnijeg kampa u USŽ, građani Bihaća su na ivici strpljenja i za sutra najavljuju prosvjedno okupljanje.

Bosi, u papučama, slabo odjeveni, u šatorima bez grijanja ili pod kišnim nebom, više stotina migranata u Vučjaku čeka priliku da napusti Bosnu i Hercegovinu i pređe na teritoriju EU, prenosi N1.

“Četiri puta sam pokušao preći granicu ali policija nam ne da i uvijek me vrate ovamo u Bosnu”, kazao je jedan od migranata za N1.

Neki od njih ovdje su, tvrde, zadržali se i po nekoliko mjeseci. Blato i smeće između šatora u Vučjaku, većina migranata koji se nalaze ovdje nemaju zimsku obuću i odjeću, a žale se da nema dovoljno ni hrane, niti vode za piće.

Iz Crvenog križa nam kažu da su jutros podijelili 700 doručaka i isto toliko porcija ručka, da se voda dovozi dva puta dnevno, svakodnevno odvozi smeće iz ovog kampa.

“Mi i dalje obavljamo sve aktivnosti koje smo i do sada obavljali, iščekujemo da vidimo što će biti s Vučjakom. Za sada Vučjak ostaje do daljnjeg što će biti vjerojatno ćemo znati u narednih nekoliko dana, vjerojatno će se neka rješenja donijeti sa nivoa državnih institucija”, kazao je Selam Midžić, iz Crvenog križa Bihać.

Europski parlament traži hitno zatvaranje kampa Vučjak, a na sjednici Skupštine grada Bihaća usvojen je zaključak kojim se grad protivi da se migranti iz Vučjaka prebace u Biru.

Takođe, lokalna vlast traži zatvaranje Bire i jedinu lokaciju u Bihaću koju mogu ponuditi za igradnju novog kampa je Lipa. Zatvaranje Bire traže i mještani najavljujući prosvjede u petak, 15. studenog od 16:00 do 17:00 sati.

“Ja ću sutra izaći na proteste, a mislim da će i većina građana jer smo ugroženi. Ne smijemo se kretati, naročito starije osobe, evo ja idem dok je dan ka se smrkne mrak ja u kuću”, ističe stanovnica Bihaća.

Također dodaje kako je hvataju za torbu i nekada udare. Građani su također kazali kako se tuku, bodu noževima, svađaju i kradu.

Jučer je, nakon zasjedanja Operativne grupe za koordinaciju migrantskom krizom priopćeno da će od sutra ograničti slobodu kretanja korisnicima centara Bira i Mital, te da će biti dozvoljeno napuštanje kampova isključivo ukoliko su se migranti zaputili ka granici EU, prenosi N1.