Građani se najviše žale na državnu upravu, ali i pravosuđe, podaci su Centra za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije.

(Ne)rad državne uprave

Taj centar djeluje u okviru Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), a tijekom 2018. godine oko 60 posto prijava, od ukupnog broja, odnosilo se na neefikasan rad državne uprave pri rješavanju predmeta, neprofesionalno postupanje njenih službenika, korištenje službenih vozila u privatne svrhe…

Iz TI BiH su istaknuli da posebno zabrinjava povećan broj prijava državnih službenika na njihov radno-pravni položaj, posebno jer je protekla godina bila izborna.

Centar za pružanje besplatne pravne pomoći građanima u borbi protiv korupcije je tijekom 2018. godine uputio više od 430 dopisa, a dali su i oko 140 pravnih savjeta, odnosno mišljenja strankama.

Film o aferi privatizacije 

”Prijave na policijske službenike su pokazale da su neefikasni mehanizmi unutrašnje kontrole unutar policijskih struktura zbog čega smo se odlučili da ponosimo prijave tužiteljstvima”, rekao je predstavnik TI BiH Uglješa Vuković na konferenciji za novinare.

Na konferenciji za novinare u Banja Luci prikazan je i kratki film koji sagledava odjeke afere koja je, kako su naveli, odjeknula prije više od deset godina kada je TI BiH objavio podatke koji ukazuju na višemilijunsku štetu nastalu zbog privatizacije naftne industrije Republike Srpske.

Film je napravljen povodom odluke Ustavnog suda koji je usvojio apelaciju TI BiH i utvrdio da je postojala povreda ugleda organizacije neprofesionalnim medijskim izvještavanjem s ciljem da se diskreditira kritičar vlasti, rekao je predstavnik TI BiH Uglješa Vuković.

Fena