Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srpnju 2020. godine registrirali su 172 poziva na telefonskoj liniji ‘Krimolovci’, od kojih je šest bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je 68 prijava, od kojih je osam sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniteljima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, zloupotrebom službenog položaja i ostalim krivičnim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem ‘Krimolovaca’ i elektronskog obrasca, 12 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po dvije je postupala i SIPA.

U srpnju je primljeno 28 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem ‘Krimolovaca’ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 23 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ‘Krimolovci’ – 0800 205 05, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

hercegovina.info