Nakon sedam mjeseci temeljne policijske obuke prve razine danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova stotinu kadeta Granične policije BiH (GP) promovirano u čin “policajac”.

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukojakazao je kako će stotinu mladih i dobro obučenih policajaca i policajki već od 1. rujna pojačati redove Granične policije te doprinijeti boljem stanju sigurnosti i svemu što GP ima u svojim nadležnostima.

Mogu sa zadovoljstvom reći da su kadeti pokazali da zaista žele biti policajci, što je prvi temelj da bi netko to i postao, istaknuo je Vukoja.

Dodaje kako je u ovom trenutku BiH opterećena različitim sigurnosnim pojavama poput migrantske krize, različitih oblika prekograničnog kriminala, korupcije te da nove policajce očekuje iznimno težak posao.

Država je u njih uložila značajna sredstva i trud da bi oni počeli raditi kao policijski službenici. Očekujemo da to povjerenje opravdaju, a to mogu postići odgovornim obavljanjem posla policijskog službenika, kazao je Vukoja.

Za vrijeme trajanja obuke, s kadetima je realizirano 1336 nastavnih i radnih sati podijeljenih u tri nastavne faze, i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka te situacijska nastava. Nakon uspješno završene obuke, svi kadeti uspješno su položili i završni ispit, a odlukom Nastavnog vijeća Agencije, kadetom generacije proglašen je Benjamin Mešanović.

(Fena)