Povodom obilježavanja Dana grada Požege već tradicionalno u goste dolaze pripadnici povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Češke i Mađarske kojima su domaćini njihove kolege Povijesna postrojba “Trenkovi panduri”. Oni su svečanim mimohodom ulicama grada Požege i na Trgu sv. Terezije Avilske uveličali svečanost obilježavanja Dana grada. U svečanom mimohodu i smotri uz domaćine, među više od 20 povijesnih postrojbi sudjelovali su i članovi Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada.

Posjet Pleternici

Temelji suradnje između Pleternice i Tomislavgrada (BiH) postaju još čvršći, a može se reći i sigurniji. Toj još jačoj poveznici i čvršćim temeljima svoj doprinos su dali članovi Hajdučke družine Mijata Tomića iz Tomislavgrada.

Bila je prigoda Mići Čuiću, Ivanu Vukadinu, Jozi Matiću i Ivanu Nenadiću Niđi, momcima Hajdučke družine Mijata Tomića posjetiti grad Pleternicu, gdje ih je u Gradskoj vijećnici primila gradonačelnica Antonija Jozić i njen zamjenik Domagoj Katić. Nisu htjeli propustiti posjetiti grad s kojim njihova općina ima suradnju u provedbi višemilijunskog projekta koji je u završnoj fazi.

U kratkom ugodnom razgovoru s gradonačelnicom Jozić “hajduci” su je upoznali sa svojim djelovanjem i brojnim nastupima kako u Bosni i Hercegovini tako i drugim zemljama.

Gdje god dođu momci Hajdučke družine pronose slavnu povijest svoga kraja i svjedoče tko su i što su što su učinili i prigodom boravka u Požegi prigodom obilježavanja Dana grada, ali i dolaskom u Pleternicu gdje su ostali itekako zamijećeni jer njihova odora privlači pozornost svakog prolaznika i putnika namjernika.

Gradonačelnica Jozić se zahvalila momcima na dolasku izražavajući uvjerenje kako će se njihova suradnja nastaviti i da će biti prigoda po završetku projekta koji se provodi ponovni susret u Pleternici.

Posjet Vinariji Markota

Bilo je gotovo nemoguće doći u Pleternicu a ne posjetiti Vinariju Markota. Učinili su to momci Hajdučke družine gdje ih je dočekao gazda Marinko te ih upoznao s radom vinarije nakon čega je bila prigoda degustirati nekoliko vrsta vrhunskih kapljica. Što su drugo kao zahvalu mogli učiniti “Duvanjski hajduci” već pjesmom iz svog kraja zahvaliti domaćinu na gostoprimstvu i upriličenom obilasku podruma.

 

Više pročitajte na: pozega.eu