Hoće li djeca i osobe oboljele od dijabetesa tip 1 Hercegbosanske županije uspjeti nabavljati senzore za kontinuirano mjerenje šećera?

Danas je u Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije održan sastanak između članova županijske udruge “Krug” (roditelja djece oboljelih od dijabetesa tip 1 i osoba s dijabetesom tip 1) s ravnateljem ovoga Zavoda, gospodinom Antom Bakovićem.

Članovi županijske udruge “Krug” inicirali su ovaj sastanak kako bi se razgovaralo o pitanjima koji muče ovu populaciju. Između ostaloga, bilo je razgovora o nabavci kontinuiranih mjerača u krvi koji bi olakšali život djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1 i odraslih osoba s dijabetesom. Ravnatelj Zavoda je već upoznat koliko je neophodno nabaviti kontinuirane mjerače šećera (senzore), pogotovo za djecu, jer bi im se tako olakšala bolja regulacija bolesti.

Gospodin Baković je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se što prije riješilo pitanje nabavke senzora. Dogovoreno je da bi za to najbolji način bio putem refundancije troškova nabavke senzora.

Na ovom sastanku razgovaralo se i o nedovoljnom broju mjesečno dobivenih trakica za mjerenje šećera u krvi. Ovo sad što djeca dobivaju od Zavoda pokriva samo 5 dana u mjesecu i to je malo. Uz korištenje senzora za mjerenje šećera u međustaničnoj tekućini i 50 trakica mjesečno bilo bi dovoljno za dobru regulaciju bolesti.

Ravnatelj Zavoda se zanimao i za nabavku inzulina, iglica i panceta. S nabavkom inzulina nismo imali problema osim inzulina Tresibe koji se trebao plaćati, ravnatelj nas je izvjesio da se od 1.6.2020. godine i on nalazi na listi lijekova. Veliki je problem što Zavod ne pokriva dovoljno za nabavku igala i lanceta, budući da su oboljelima smanjeni troškovi za njihovu nabavku.

Gospodin Baković je obećao da će se raditi i na osiguranju većih sredstva za nabavku igala i lanceta.

Razgovaralo se i o nabavci Glukagon injekcije koja je neophodna u kući svake osobe s dijabetesom u slučaju niske razine šećera u krvi gdje može doći do dijabetičke kome. Naime, injekciju Glukagona osoba s dijabetesom kupuje o vlastitom trošku, a cijena je 50 KM. Ravnatelj Zavoda je obećao da će odmah riješiti nabavku injekcija putem izdavanja jednokratne novčane pomoći.

Članovi Udruge su bili zadovoljni susretljivošću ravnatelja Zavoda i njegovim zanimanjem za probleme djece i osoba oboljelih od dijabetesa tip 1. Pozvao nas je na još užu suradnji i rekao da uvijek stoji na raspolaganju udruzi “Krug”.

Nadamo se da smo otvorili ovim sastankom jednu zajedničku suradnju na obostrano zadovoljstvo, navodi se u priopćenju Županijske udruge oboljelih od dijabetesa “Krug” Livno.