Vrijeme je berbe grožđa. U hercegovačkim vinogradima možemo vidjeti berače grožđa ali i prerađivače grožđa u vino. U ovoj reportaži dotaknuti ćemo se jedne stare poslastice koja se izrađuje od mošta tek samljevenog grožđa.

U Mostarskom naselju Cim, posjetili smo obitelj Šajin koja se bavi proizvodnjom ćuptera. Takozvani hercegovački haribo bomboni- ćupter u stvari je vrsta želea koji se izrađuje od mošta.
„Naša obitelj je prvi komercijalni proizvođač ćuptera u Hercegovini. Iako, ni supruga ni ja, nismo ni agronomi ni tehnolozi želju za očuvanjem ćuptera vučem još iz djetinjstva iz sela Gradnića gdje imamo obiteljski vinograd“- na početku razgovora rekao nam je Antoni Šajin.

Pošto su Šajini prvi komercijalni proizvođači ćuptera, nigdje nisu mogli kupiti ni iznajmiti specijalne posude za kuhanje ćuptera, sušnicu za sušenje istoga kao ni dozerke ni kalupe.
„Naša prva inovacija je solarna sušnica u kojoj smo koristili 194 limenke od piva. To je bila inovacija koja je doživjela bezbroj prepravki i unapređenja sa raznim modernim uređajima. Prva dozerka bila nam je paljača sve dok nismo izradili sadašnju dozerku po instrukcijama Mate Prusine iz broćanskog sela Čalići“- kroz razgovor saznajemo od ovoga inovatora.

Problema kroz svaku sezonu proizvodnje ćuptera ima mnogo. Jako je bitno da ćupter ne bude pretvrd ali je bitno i da je dovoljno kuhan da se ne upljesnivi. Dosta problema može napraviti i kaliranje ćuptera u pakovanjima na kojima piše gramaža. Vakumiranjem proizvoda spriječava se gubitak težine što je ključno.

„Jedno od većih razočarenja je bio kvar na komori u kojoj se nalazi mošt za ćupter. Naime, imali smo kvar na uređaju za hlađenje pa je sav mošt provrio i pretvorio se u alkohol odnosno u vino. Ali sve je uredu, barem je vino bilo vrhunsko“- sa osmjehom nam govori Antoni.

Ćupter, kao poslastica, od davnina se jede kao desert uglavnom sa orasima i suhim voćem uz rakiju. Sve ambalaže ali i prve fotografije koje nađemo na googlu prilikom pretrage fotografija ćuptera, Antonijevo su autorsko djelo. Svaki dio pakiranja i vrećice Hercegovačkog ćuptera imaju svoju priču.

Istaknuti ćemo i to da je protekle 2019. godine održan 1.Sajam ćuptera u Dobrom selu gdje su Šajini bili posebni gosti.
Planovi Šajina su uistinu jedinstveni i zanimljivi. Gotovo svake sezone naiđu na neki problemčić. Ove sezone je to globalna pandemija korona virusa ali odustajanja nema.

U sljedećoj sezoni nadaju se ozbiljnijoj distribuciji i prodaji ćuptera po cijeloj Hercegovini, možda i šire, tko zna!

www.abcportal.info (Marijo Bošnjak)