U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove obitelji, primaju njemačke mirovine.

Belgijski list “De morgen” prenosi da postoji 27 kolaboracionista koji su na njemačkim državnim jaslama, a mirovine primaju i britanski SS-ovci. Sve je otkriveno kada su četiri izaslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje. Ipak, s pravne strane, nema nepravilnosti.

Njemačka je naslijedila obveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu mirovina, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine, piše Srna. To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Postdamske konferencije. Belgijske vlasti ne znaju o kome je riječ jer informaciju o tome imaju samo Nijemci.

Pošto ne postoji obveza da se države EU međusobno obavještavaju o prekograničnim isplatama mirovina, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja. Mirovine za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 eura, a, osim Belgije, kako prenosi “Euronews”, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.