Porezna uprava Republike Hrvatske objavila je godišnju listu dužnika na kojoj su fizičke osobe koje obavljaju djelatnost, a dužne su više od 100.000 kuna, pravnih osoba koje duguju više od 300.000 te svih ostalih građana koji su dužni više od 15.000 kuna poreza.

Na popisu su, među tisućama imena, brojne sportske udruge te bivši i aktivni sportaši, a ima i mnogih stranaca koji više ne igraju u Hrvatskoj.

Neki od sportaša dužnika svoje dugove nisu podmirili godinama nakon završetka igračkih karijera pa su se na popisu našla imena poput Dina Drpića, Igora Cvitanovića, Ardiana Koznikua, Krune Lovreka, Hrvoja Štroka, Božidara Jovića, Gordona Schildenfelda, Orsata Zovke, Danka Đikića, Davora Marcelića, Fabijana Komljenovića, Ante Vukušića, Tonćija Kukoča…

Na popisu i pokojni Zambata

Na popisu se nekoliko dana nakon smrti našao i legendarni dinamovac Slaven Zambata jer je obrada podataka završena 12. listopada. Njegov je dug iznosio 796.000 kuna.

Tu su i bivše zvijezde nogometne reprezentacije koje su danas dužnosnici u inozemstvu, poput Igora Štimca kojeg se tereti za 540.000 kuna neplaćenih doprinosa i poreza na dobit i Zvonimira Bobana koji ima 205.000 kuna nepodmirenih doprinosa.

Jedriličarski klub Sustipan dužniji i od Cibone
Među sportskim udrugama, odnosno klubovima, istaknuo se Jedriličarski klub Sustipan koji je dužan čak milijun i pol kuna, a od poznatijih odskače Cibona s 935.000 kuna duga.

Više od 10 milijuna kuna ukupno otpada na dugove stranih sportaša, od kojih mnogi više ne igraju u Hrvatskoj pa je veliko pitanje hoće li to država uopće ikada moći naplatiti.

Među strancima dominiraju nogometaši
Među njima je rekorder bivši dinamovac Tongo Doumbia koji je ostao dužan čak 1,3 milijuna kuna poreza, slijedi ga bivši hajdukovac Jean Kouassi s 900.000, a nekadašnjem Dinamovom treneru Ivajlu Petevu ‘visi’ 879.000 kuna.

Dani Olmo je Zagreb napustio s 466.000 kuna duga, a iako popisom dominiraju nogometaši, na njemu je i nekadašnji košarkaš Cedevite Nolan Smith s 263.000 kuna, kao i nekolicina kineskih stolnotenisača.

hercegovina.info