Ovih se dana našim gradom širila bogata lepeza satkana od tradicijskih, narodnih pjesama, običaja i nošnji. Razni KUD-ovi gostujući kao i naši domaći, na koje smo silno  ponosni, bili su melem za duvanjsko uho i oko. Svi oni zaslužili su pažnju i onaj gromoglasni pljesak oduševljene publike, a upravo po dojmu svega viđenoga, donosimo vam priču o pravim čuvarima hrvatske duvanjske baštine, odnosno o udruzi koja se upravo tako zove. No krenimo redom.

Ilija Sliško Duvnjak je i veliki zaljubljenik u gangu, bećarac, gusle i uglavnom našu domaću, tradicionalnu glazbu. Zbog te ljubavi odvažio se založiti za očuvanje tog blaga domaće narodne baštine te je po dragocijenim savjetima prijatelja Ante Brajka i Branka Šapine, za koje ne štedi riječi hvale, osnovao Udrugu „Hrvatska duvanjska baština“ kojoj je predsjednik.

Udruga broji desetak stalnih članova s jednakim žarom i ljubavlju prema domaćoj, duvanjskoj tradiciji ali i s odličnim sluhom.

– Bitno je imati sluha -u glas se složiše svi članovi – a sve ostalo se nauči! Bitna je kažu i volja koju ovi momci svakako imaju jer se od svoga utemeljenja, od kraja 2017. godine pa do danas na probi sastaju svakoga tjedna. Na probama uživaju, uče jedni od drugih, slušaju se, nadopunjuju i naočigled napreduju. Ponosni su na svoje najstarije članove: Bogdana Bogde Kovačevića iz Srđana, Marijana Ljubičića iz Stipanića i Joze Mašića Jokana iz Sarajlija od kojih su nevjerovatno puno naučili, no i ovi stariji članovi s poštovanjem slušaju glazbene upute mlađih stručnjaka, a jedan od njih svakako je Mirko Perić.

– Mirko nas je sve uskladio i zahvaljujući njemu smo odlično napredovali – opet su složni.

Prošle su godine u suradnji s KIC-om organizirali “Duvanjsko božićno silo“ te su uz gusle, gangu, bećarac i diple oduševili široku publiku, dokazali veliku vrijednost ali i potrebu za ovakvim manifestacijama te su je odlučili učiniti tradicionalnom.

-Ova manifestacija dobila je podršku Općine, Županije ali i brojnih gospodarstvenika od kojih svakako treba istaknuti gospodina Marija Nevistića koji je bio generalni sponzor.

Kada je udruga stasala i ohrabrena publikom stala na sigurnije noge, počelo se misliti o onom malo manje bitnom, vizualnom.

– Trebala nam je nošnja. Neki od nas su imali pravu, duvanjsku nošnju, a mi smo upravo po tim izvornim, duvanjskim nošnjama  u tvornici „Slovenka“ u Donjem Vakufu po mjeri skrojili nošnje koje sada svi imamo – zadovoljno ističu.

 

Sada s pravom plijene pozornost i zaslužuju pažnju. Članovi ove udruge, jednostavni i vedri u sebi nose ljubav prema duvanjskoj pismi, gangi, guslama i bećarcu, raduju se svim budućim nastupima ali i novim članovima koji će dijeliti njihov entuzijazam prema svemu duvanjskome.

– Tribamo čuvati svoje običaje, to je pravo bogatstvo i šteta je što jako malo mladih zna i želi pivat gangu i bećarac, zasvirat gusle i zaigrat kolo! ‘Ko god želi i ‘oće neka slobodno dođe k nama sridom u osam navečer u zgradu HNK Tomislav u Tomislavgradu – pozivaju i ohrabruju duvanjsku mladost za ovaj korak. Zahvaljuju se spomenutom nogometnom klubu, općini, Hajdučkoj družini i svima koji im pružaju svoju podršku i posebno  hvale duvanjsku žensku gangu.

– Niko ne piva gangu tako dobro k’o Duvanjke, to je činjenica, a ne laskanje! – iskreno priznaju.

Želimo im puno uspjeha i dug vijek trajanja na ponos čitavome našem kraju. I naravno, snimili smo jedan bećarac s njihove probe i ne možemo odoliti da ga ne podijelimo s vama.

Ivana Ćurić/Tomislavcity