U Banskim dvorima održan je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa. Ministar Vili Beroš nakon sastanka je rekao da je danas srušen rekord novooboljelih u Hrvatskoj u jednom danu, te da se razgovara o potrebnim mjerama, na stolu su i danas će biti utanačene.

Beroš je kazao kako će danas biti utanačene nove mjere.

‘Potpuno je jasno da su okupljanja ta koja uzrokuju povećani broj oboljelih. Jasno je da smo se okrenuli okupljanjima, ali nećemo ih zabraniti. Oni koji organiziraju okupljanja morat će se potruditi da provode epidemiološke mjere i vode evidenciju o okupljenima. Predvidjeli smo i nadzor kako bi bili sigurni da okupljanja neće biti izvor zaraze.

Razmatrali smo i situaciju na granicama. Povisit ćemo kriterije za ulazak u RH i uvesti samoizolaciju od 14 dana i nešto kraću izolaciju uz mogućnost testiranja. Te mjere će biti dostupne popodne’, kazao je Beroš.

Na novinarska pitanja je odgovorio kako to neće vrijediti za Hrvate iz BiH, zbog odluka EU koje su na snazi od 1. srpnja. Osim njih, isto važi i za sve državljane zemalja EU, tkogod ima državljanstvo neke od EU zemalja može normalno ući u Hrvatsku.

Hrvati iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo moći će i dalje ulaziti u Hrvatsku bez samoizolacije.

Donijet će i uputu za korištenje zaštitnih maski u određenim djelatnostima poput ugostiteljstva i trgovine. Moraju se uskladiti s pravnom službom oko toga, piše N1.