Hrvatska je danas ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera – škole za dio učenika otvaraju vrata, iako će ih većina i dalje učiti preko nastave na daljinu.

Nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Omogućava se okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, te između ostalih, nacionalnih parkova i parkova prirode.

Izvan snage se stavlja odluka o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također, donesena je odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga. Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju. No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness centara…

Dolazi i do izmjena u javnom prometu – ponovno se uspostavlja međugradski cestovni promet putnika, međugradski prijevoz osoba u željezničkom prometu, te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

Detaljnije možete pročitati ovdje.

Tomislavcity