Udruga Hrvatska zvona povodom druge obljetnice smrti priredila je Hommage generalu Slobodanu Praljku. Događaj je održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u četvrtak.

”Sutra su svete mise i paljenje svijeća za generala u 18h, a ovaj hommage je način da odamo poštovanje i počast čovjeku koji je između nas izrastao, nadrastao nas i odbacujući vlastitu presudu – odbacio je presudu svom narodu i dao nam mogućnost da još uvijek artikuliramo vlastitu borbu za kolektivnu jednakost druga dva naroda i svoj suverenitet u BiH”, kazao je Marko Tokić, sveučilišni profesor.

Podsjećamo,  Praljak je prvostupanjskom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH. Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija je u Haagu potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora. Nakon presude Praljak je rekao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu”, te je popio sadržaj iz bočice od kojega je kasnije u bolnici preminuo.

 

Pročitajte više na: bljesak.info