Točno 151.884 hrvatska građana koja su do danas i službeno oporavljena od zaraze koronavirusom, odnosno preboljeli su Covid-19, imaju barem jednu pogodnost – putovanje u inozemstvo i povratak iz njega bez obaveznog testiranja ili samoizolacije. No pogodnost je vrlo ograničenog trajanja

Kako su za tportal potvrdili iz nacionalnog Stožera civilne zaštite, oporavljene osobe izuzete su od obaveze posjedovanja negativnog nalaza na PCR testu ne starijem od 48 sati, što vrijedi za sve ostale putnike koji ulaze u Republiku Hrvatsku, a ne može im biti određena ni samoizolacija. Ali:

‘Takve osobe dužne su na graničnom prijelazu predočiti potvrdu liječnika ili odgovarajuću liječničku dokumentaciju iz koje je vidljivo da je od datuma završetka bolesti prošlo više od 14 dana i da od toga dana nije prošlo više od 90 dana’, objašnjavaju u Stožeru.

Nakon upita tportala stranice Ministarstva unutarnjih poslova ponešto su osvježene i preciznije je opisana potrebna dokumentacija za jednostavniji prelazak granice:

‘Za dokaz da su preboljeli Covid-19 putnici trebaju imati pozitivan nalaz PCR ili antigenskog testa ili pozitivan rezultat u testu neutralizacije (NT) koji je napravljen unazad tri mjeseca, a stariji od 14 dana ili potvrdu da su preboljeli Covid-19 izdanu od liječnika’, stoji na stranicama MUP-a.

Vremenski okvir od maksimalna tri mjeseca ovdje nije eksplicitno naveden, ali iz odgovora Stožera jasno je da se on i dalje primjenjuje, odnosno da po službenoj hrvatskoj definiciji upravo toliko traje imunost od ove bolesti. Premda je bilo najava da će se taj period produljiti na šest mjeseci, u skladu sa svjetskim iskustvima, to se još uvijek nije dogodilo pa na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dalje stoji kriterij od tri mjeseca. On je bitan prije svega zbog mjere samoizolacije, koja se ne izriče preboljelima koji su ponovno bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.