Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike održano je predavanje na temu „Novi materijali za novi svijet“. Predavanje je održao prof. dr. sc. Neven Barišić, izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu te na Institute of Solid State Physics, Technische Universität  Wien u Beču.

– Novi svijet prave znanstvenici, inženjeri koji guraju stvari prema naprijed, a to će činiti i u budućnosti, a ne samo danas, rekao je prof. Barišić te istaknuo da su novi materijali svugdje oko nas.

Prof. Barišić je predstavio svoje najnovije rezultate o visokotemperaturnoj supravodljivosti, dobivene u okviru ERC projekta „TheONE“ kojeg financira Europsko istraživačko vijeće.

Predavanje je održano u sklopu projekta Science Squared. Projekt kroz europsku komunikacijsku kampanju korištenjem popularnih znanstvenih tema promiče znanstvena istraživanja koja također financira Europsko istraživačko vijeće (ERC) te mogući utjecaj koji ta istraživanja mogu imati na društvo.

Ružica Klišanin/Tomislavcity