Godine 927. odigrala se žestoka bitka na Bosanskim visoravnima. Vojska hrvatskog kralja Tomislava do nogu je potukla bugarske čete koje je predvodio slavni Alogobotur, junak Bugarske. Iako se o Tomislavu i pohodima njegove vojske zna vrlo malo, bitka u kojoj je bugarsko kraljevstvo doživjelo jedan od najtežih poraza u povijesti, ostala je trajno zapisana.

Može se reći kako Tomislavovo doba predstavlja osobito burno razdoblje u povijesti. Naime, upravo je početkom X. stoljeća tada još uvijek poganski nomadski narod Mađara poduzimao pljačkaške pohode po gotovo cijeloj Europi uključujući i današnje krajeve južno od Drave i Dunava. O tim je sukobima sačuvan i određeni spomen u Ljetopisu popa Dukljanina, gdje se navodi: „Za Tomislavova vladanja pokrene kralj Ugra imenom Atila vojsku da ga savlada. Ali je kralj Tomislav, hrabar mladić i snažan ratnik, vodio s njime mnogo ratova i uvijek ga natjerao u bijeg“!

Osim s Mađarima na sjeveru, Tomislavova vojska je prema povijesnim izvorima u prvoj polovici X. stoljeća vodila borbe i sa svojim istočnim susjedima – Bugarima. U djelu „De administrando imperio“ bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta još je sredinom istoga stoljeća zapisano:

„Sada, u tom vremenu ti isti Bugari pod Alogoboturom uđu u rat, i tamo bivaju svi pobijeni…“, dok ljetopisac monah Nestoru XI. stoljeću navodi kako je bugarski car Simeon bio poražen te ubrzo potom umro.

Pohod Simeonove vojske na naše krajeve pod Alogoboturom zbio se 927. godine, a kad je Simeon nakon teškog poraza od vojske kralja Tomislava 927. godine umro svi su napali Bugare: „I čuvši o Simeonovoj smrti, susjedni narodi, Hrvati, Mađari i ostali, odluče napasti Bugare“ – navodi bizantski pisac iz XI. stoljeća.

slobodna-bosna.ba