Vinkovačka Cibalija (nakon Drugog svjestkog rata klub se zvao Dinamo) ima iza sebe reputaciju jednog od najpopularnijih hrvatskih klubova. Nekad su bili solidan prvoligaš koji je osvajao i mjesta za Europu, ali su ta vremena sada iz njih.

Najbolji rezultat u HNL-u klub je dočekao u sezoni 2009./2010. kada su igrači pod vodstvom Stanka Mršića osvojili 3. mjesto sa samo 5 bodova zaostatka za prvakom Dinamom. Treće mjesto značilo je i plasman u kvalifikacije za Europsku ligu gdje je Cibalia ispala od predstavnika iz Sjeverne Irske – Cliftonvillea.

U prvoj utakmici u Belfastu Cibalia je poražena 1:0, dok u Vinkovcima nije bilo pogodaka. Trenutno se Cibalija susreće s klubovima kao što su Croatia iz Zmijavaca, Dugopolje, Kustošija, Solin – sve simpatične ekipe iz druge HNL.

Tomislav Mrkonjić postao je zvijezda nogometnog vikenda u Hrvatskoj kada je lukavo zabio penal u sudačkoj nadoknadi za Croatiju iz Zmijavaca protiv Cibalije. Mrkonjić je vezao kopačku i popravljao štucne, a zatim bez zaleta lagano poslao loptu u mrežu pored iznenađenog vratara Vinkovčana. Njegov potez brzo se proširio Hrvatskom, a zatim i Europom. Društvenim mrežama dospio je i do uglednih medija, pa tako o njemu pišu britanski Guardian i madridski As, a podijelio ga je i Amazon.

“Hrvatska liga svjedočila je jednom od najdrskijih penala koji ćete ikad vidjeti”, piše As. “Prijevara ili lukavost? Trik iz penala koji će podijeliti svijet nogometa”, stoji u naslovu videa. “Odvažan penal u 95. minuti utakmice. Budi uspomene na slavni penal Leeja Trundela”, piše Guardian, koji ga je usporedio sa sličnim hit-penalom. Eto, i 2. HNL probila se do europskih pozornica zahvaljujući domišljatom i hrabrom Mrkonjiću…

bljesak.info