Hrvatski vaterpolisti plasirali su se na Olimpijske igre u Tokiju!

U susretu za treće mjesto na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Rotterdamu hrvatska vaterpolska reprezentacija svladala je nakon nevjerojatne drame peteraca Rusiju sa 25:24 (4:3, 2:4, 3:1, 2:3/14:13).

Tijekom utakmice po dva gola za Hrvatsku postigli su Ante Vukičević, Andro Bušlje i Josip Vrlić, a po jedan Loren FatovićMaro Joković, Luka BukićLovre Miloš i Rino Burić, dok su trostruki strijelci za Rusiju bili Danil Merkulov i Konstantin Harkov, dva gola je dodao Dmitrij Holod, a po jedan Ivan SučkovKonstantin Kiseljev i Danil Pronin.

Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, sredinom prve četvrtine povela sa 4:2 i imala napad s igračem više za 5:2, no nakon što ta prilika nije iskorištena Rusija je krajem prvog dijela smanjila na 4:3 da bi Vrlić u posljednjim sekundama neometan s dva metra u situaciji s igračem više pogodio gredu.

Rusija je u drugoj četvrtini preokrenula rezultat povevši sa 6:5, a početkom treće imala i veliku šansu povesti s dva razlike, no Holod je promašio peterac. Kod rezultata 7:7 Rusija nije iskoristila niti situaciju s dva igrača više, odličnom obranom istaknuo se Bijač, pa je Hrvatska ponovno preuzela kontrolu rezultata.

Nažalost, početkom posljednje četvrtine Hrvatska nije iskoristila tri napada za povećanje prednosti na dva razlike pa je Merkulov izjednačio na 9:9 uoči posljednjih pet minuta. U samoj završnici Hrvatska je vodila sa 10:9 i 11:10 golovima Bušlje i Vrlića, no Rusija je uspijevala poravnati preko Harkova i Holoda. Na 11:11 Holod je izjednačio 16 sekundi prije kraja nakon napada koji je trajao više od minute i u kojem je u dva navrata imala igrača više.

Uslijedili su peterci u kojima su nakon čak 15 serija uspješniji bili naši igrači s ukupnih 14:13. Jedini neuspješan za Hrvatsku bio je Luka Bukić u četvrtoj seriji kada je pogodio gredu, zatim je Šepelev imao priliku odvesti Rusiju na OI, ali je Popadić obranio njegov pokušaj. U sljedećih devet serija svi su igrači s obje strane bili sigurni da bi potom Bijač obranio još jedan pokušaj Šepeleva, a zatim je Vrlić odveo Hrvatsku na sedme uzastopne Igre!

Nakon dvoboja Hrvatske i Rusije slijedi finalni ogled u kojemu rasterećeni igraju Grčka i Crna Gora, koje su osigurale vizu za Tokio.

Odmah nakon završetka turnira u Rotterdamu održat će se ždrijeb skupina olimpijskog turnira na kojemu će nastupiti 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine.

U Tokiju će nastupiti Japan (domaćin), Italija (svjetski prvak), Španjolska (svjetski doprvak), Mađarska (europski prvak), Srbija (pobjednik Svjetske lige), Australija (pobjednik Australije i Oceanije), SAD (prvak Amerike), Kazahstan (prvak Azije) Južnoafrička Republika (prvak Afrike) te Crna Gora, Grčka i Hrvatska kao tri najbolje reprezentacije s turnira u Rotterdamu.

Određeni su i ‘šeširi’ uoči ždrijeba:

1. šešir – Italija i Španjolska
2. šešir – Srbija i Mađarska
3. šešir – SAD i Australija
4. šešir – Južnoafrička Republika i Kazahstan
5. šešir – Crna Gora i Grčka
6. šešir – Japan i Hrvatska

HRT