Promatrači Koalicije “Pod lupom” do 14.30 sati izvijestili su o 120 kritičnih situacija tijekom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz suradnju s lokalnim izbornim povjerenstvima i Središnjim izbornim povjerenstvom BiH.

Koalicija “Pod lupom” prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. do 14 sati je 35,2 posto (sa marginom statističke greške od +/- 0,83 posto na intervalu od .95 procentne točnosti). Promatrači Koalicije su u ovom razdoblju uložili 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima. Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

Nepravilnosti pri procesu glasovanja (jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu) su zabilježene na 12 biračkih mjesta. Fotografiranje glasačkih listića je zabilježeno na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko Distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu, priopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto s popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračka mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko Distriktu BiH.

Obje situacije su pravovremeno riješene. Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasovanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na četiri biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu. Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju, gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju deset litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija. Na tri posto biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasovanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.

Vraćanje birača s biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Središnjeg biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 posto biračkih mjesta. Promatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili obiteljsko glasovanje gdje je na 66 posto biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva obiteljskog glasovanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko Distriktu BiH, Ilijašu, Gradačcu i Živinicama.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U tri posto slučajeva tijekom glasanja se nisu primjenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa. Promatračima Koalicije “Pod lupom” je bilo omogućeno neometano praćenje izbornog procesa na 99 posto biračkih mjesta. Koalicija je zaprimila više desetaka prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na koronavirus ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrirani za glasovanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.

Građani sve uočene nepravilnosti tijekom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ”Pod lupom” na besplatan broj 080 05 05 05 ili na linku. Idća press-konferencija će biti održana u 23 sati, kada će Koalicija “Pod lupom” pružiti informacije o procesu glasovanja i zatvaranju biračkih mjesta.

bljesak.info