Sveti Ilija, starozavjetni prorok, na poseban se način štuje u Vojkovićima. Sveto misno slavlje, uz svečanu procesiju s kipom svetoga Ilije, danas je ondje predvodio fra Nikola Pašalić inače župnik u New Yorku.

 

-Ja nisam navikao slaviti misu ovako na otvorenome, i zbilja mi je lijepo danas ovdje s vama uz moga školskoga kolegu fra Jozu Radoša Đoku, kazao je fra Nikola.

-Vojkovići, ovo malo selo u roškom kraju danas slavi svoga Zaštitnika svetoga Iliju, koji je ustrajao u svojoj postojanosti. Ilija je ustajao protiv lažnih bogova, protiv oholosti i uvijek je želio da njegov narod ostane vjeran pravome Bogu. Mi smo Božja stvorenja i trebamo se jedni prema drugima odnositi s ljubavlju. Danas je u cijelome svijetu pravi izazov biti Božji svjedok jer nam je sve dostupno, ovdje u Vojkovićima isto kao i u Americi, sve pratimo, znamo, sve nam je dostupno. Ilija je zbog svoje postojanosti bio nagrađen, stoga upravo danas trebamo sami sebi postaviti pitanje koliko smo mi postojani u svojoj vjeri, rekao je današnji propovijednik.

Na koncu misnoga slavlja, svoju zahvalnost fra Nikoli ali i okupljenome puku uputio je roški župnik fra Jozo Radoš Đoka podsjetivši da će u nedjelju, u župnoj crkvi don Stipe Ljubas proslaviti trideset godina svoga svećeništva.

-Lijepo bi bilo da svi dođete, kazao je fra Đoka koji će također ove godine, kako sam reče, ukoliko ga zdravlje posluži , proslaviti dvadesetu obljetnicu svoga misništva.

Ivana Ćurić/Tomislavcity