Izaslanstvo Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije predvođeno direktoricom Ljiljom Kovačević te predstavnici  Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a Tomislavgrad te tenkista iz sastava brigade Kralj Tomislav iz Tomislavgrada u četvrtak su na mjesnom groblju Blažuj pored Tomislavgrada  položili cvijeće i zapalili svijeće  u znak sjećanja na pukovnika HVO-a Ivana Mamića – Ićole koji je prije dvije godine nakon teške bolesti preminuo u 58. godini života.

 

Pukovnik Ivan Mamić – Ićola bio je član predsjedništva HVIDR-e HVO-a, predsjednik Županijske udruge HVIDR-a Hercegbosanske županije a pamti se kao jedan od osnivača 13.bojne HOS-a tijekom Domovinskog rata  te  njezinim ratnim zapovjednikom.

Svoje ratno djelovanje započeo je samim ustrojem Hrvatske vojske počev od elitne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske – bojne Zrinski  te naknadno i IX bojnom HOS-a u Splitu.

Na teritoriji BiH biva začetnikom osnivanja prvih postrojbi HVO-a te je kroz svoj ratni put osim spomenute  legendarne samostalne 13.bojne HOS-a zapovijedao i 79.Domobranskom pukovnijom „Kralj Tomislav“  u Tomislavgradu.

Tijekom Domovinskog rata više puta je ranjavan a i nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV-a i HVO-a.

Jedan kratak period Ivan Mamić Ićola bio je načelnik Policijske uprave u Tomislavgradu nakon čega ulazi u politiku gdje je u više mandata  izabran u Općinsko vijeće Tomislavgrad.

Osim učešća u Domovinskom ratu branitelji ga  u poslije ratno vrijeme pamte kao istinskog borca za njihova prava bilo to kroz državne institucije ili braniteljske udruge.

 

 ZU HVIDR-a HB Županije

 Predsjednik Ante Jukić/Tomislavcity