”Nikada neću zaboraviti te dane. Teške, bolne, duge… u kojima sam gledala bocu punu otrova, koji će u sljedeća 24 sata prolaziti kroz mene, i činiti da sam ledena. Svi ti dani učinili su da napokon počnem cijeniti život i voljeti ono što imam”, počinje svoju priču Nejra Musić, koja se izliječila od opake bolesti raka limfnih žlijezda.

Ova 22-godišnja studentica iz Sarajeva, za Bljesak.info ispričala je svoj trnoviti životni put i najveću bitku koju je dobila na tom putu.

Izraslina na vratu

Završila je srednju glazbenu školu u Sarajevu. Aktivno je pjevala, kako u ansamblima, tako i kao solo-izvođač. Trenutno je na drugoj godini studija Pedagogije i psihologije. U Sarajevo City Centru je osnovala firmu u kojoj prodaje osobne rukotvorine ”Neki nakit”, koji je već izgrađen kao prepoznatljiv brand. Dugi niz godina aktivna je članica udruge ”Srce za djecu”, gdje drži kreativne radionice s djecom oboljelom od raka.

”Slučajno, po dolasku iz škole, na vratu sam opipala jednu izraslinu. Potom sam brzo istrčala iz toaleta, i vikala na sav glas, dozivajući majku i dajući joj znake da se nešto dešava sa mnom. Odmah smo se spremili i otišli u bolnicu”, prepričava Nejra.

Noć pred njom je, kako kaže, trajala kao vječnost. Tada počinju njene borbe s vjetrenjačama. ”Nisam imala nikakve simptome koji bi ukazivali na rak. Vodila sam računa o zdravoj ishrani, a bila sam veoma aktivno dijete i u sportu”, rekla je i dodala kako je veliku podršku imala u obitelji i da je veliku snagu pronašla u borbi drugih s ovom opakom bolesti.

Obitelj kao najveća podrška i bogatstvo

”Bolest sam prihvatila kao iskušenje od Boga. Nastavila sam se boriti uz najveću podršku mojih roditelja, brata i prijatelja, koji su svaki moj dan bojili u različite boje. Osmijeh majke, kada bih joj uplakana, ćelave glavice, ležala u krilu. Shvatila sam da je to teška borba i krenula da je tučem svaki dan. Nekad sam bivala poražena, jer te litre otrova činile su da stvarno ne mogu dalje u toj borbi”, rekla je Nejra.

Kaže kako je provela toliko bolnih dana u bolesničkoj sobi, visokih stropova i blijedo zelenih zidova. A kada bi je spremili kući, kaže, žalostila se, ostavljajući svoje prijatelje, koje je svojom vedrinom činila sretnima. Dodaje da su oni bili njen lijek. Poslije Boga i snage koju joj je, kako kaže, davao, najviše je vjerovala liječnicima.

”Ono što je, također, bitno kroz ovu fazu jeste zdrav imunitet. Svu pažnju svijeta pored kemoterapijskih ciklusa, posvetila sam i prirodnim lijekovima. Svima preporučujem napitak pripravljen od jednog kilograma mrkve, kilograma jabuka i kilograma cikle koji se prelije s kilogramom limuna i meda. Ostavi da stoji 24 sata i nakon toga se iscijedi i pije svakog jutra ”, savjetuje Nejra.

Najveća ljubav

Kaže kako poseban dio u njezinu srcu imaju ljudi iz udruge ”Srce za djecu”. Fikret, Ina, Jasna, osobe su koje joj vjeruju i koje su joj pružile šansu. Nejra je već od ležanja na pedijatrijskoj klinici iskazala želju za radionicama s djecom oboljelom od raka.

”Najveća ljubav mi je to što radim za djecu koja borave u udruzi. Hvala Bogu i njima što su mi omogućili da im posvetim vrijeme. Mogućnost da kao volonter radim u udruzi, trenutno je, pored poslova kojima se trenutno bavim, najdraži posao”, naglašava ona. Kaže kako je projekt ”Moja kosa, tvoja kosa”  ujedinio sve one koji su imali doticaja s ovom opakom bolešću i one koji jednostavno žele pomoći.

”Svi su donosili svoju kosu, koju su, možda, godinama čuvali i njegovali”, rekla je Nejra, koja je i sama prisustvovala akciji darivanja kose. Pored toga, Nejra je pjevala i zabavljala prisutne, kako ističe, za nju je to najemotivniji događaj kojemu je prisustvovala.

Centimetri kose za kilometre sigurnih koraka

” Toliko emocije nigdje nisam vidjela. Ponosna sam na sve donatore i na ljude dobre volje ali i na naše ljude koji izrađuju perike. Ne znate koliko je lijepo jednoj oboljeloj djevojčici od 17 godina donijeti periku”, ističe Nejra, i dodaje da se taj osjećaj radosti ne može mjeriti ničime.

Udruga ” Srce za djecu” koja boluju od raka djeluje od 2003. godine. Jedna od aktivnosti udruge je projekt ”Moja kosa,  tvoja kosa”, kampanja šišanja i doniranja kose za potrebe izrade medicinskih perika za djecu koja imaju privremeni ili trajni gubitak kose. Projekt je službeno počeo 1. listopada 2017. godine, a realiziran je ove godine. Javna kampanja doniranja kose u 2018 godini, održana je u Tuzli, Bihaću, Vitezu, Tešnju, Zenici, Banja Luci, Sarajevu i Mostaru.

Bljesak.info