Ususret obljetnici osnivanja Prvoga mješovito-topničko-raketnog diviziona, Desetoga topničko-raketnog puka (1. MTRD 10. TRP-a)

Piše: Ivan Jurič – Bili

U vrijeme proslava godišnjica raznih postrojbi osjetio sam potrebu napisati nekoliko riječi o postrojbi čiji je doprinos iznimno značajan u proteklome ratu, a čijim  je djelatnicima iz njezina sastava nanesena nepravda, kako prilikom sastavljanja popisa registra, revizijom mirovina, tako i ostvarivanjem prava po zakonu o pravima razvojačenih branitelja.

Već u veljači i ožujku 1992. godine u Tomislavgrad i Livno počinju pristizati dalekometna topnička oruđa koja su raspoređena u tadašnje domobranske pukovnije i brigade, i tako djeluju do polovice 1994. godine.

Tada, 1. 6. 1994. godine, po zapovijedi dolazi do formiranja 1. MTRD-a (zapovjedništvo u Livnu) od dijela topnika i dalekometnoga oruđa iz brigade „Petar Krešimir IV.“ iz Livna i brigade „Kralj Tomislav“ iz Tomislavgrada. Divizion po ustroju ima: zapovjedništvo, zapovjedno-izvidničku bitnicu, topničku bitnicu, haubičku bitnicu, bitnicu svlr-a, vod-veze, logistički vod, sanitetsku desetinu i broji 275 bojovnika. Za zapovjednika imenovan je Stipo Gotovac, a za dozapovjednika Ivan Jurič – Bili. Kasnije Gotovac postaje načelnik topništva, a Jurič – Bili zapovjednik diviziona.

  1. MTRD ulazi u sastav 10. TRP-a (zapovjedništvo u Širokom Brijegu) zajedno s 2. MTRD-om u čijem su sastavu topnici iz Mostara, Širokog, Posušja, Čitluka…, uglavnom iz južne Hercegovine, a kasnije prilikom zarobljavanja samohodnih haubica koje su dodijeljene 10. TRP-u, osniva se i 3. divizion.
  2. MTRD u sastavu topničko raketne skupine (TRS-3) kojom zapovijeda Stipo Gotovac, a kasnije Ivan Jurič – Bili, a u čijem su sastavu bili i ostali dijelovi puka, sudjeluju u svim akcijama i operacijama počevši od „Zima 94“, „Skok 1“, „Skok 2“, „Ljeto 95“, „Oluja“, „Maestral“ do „Južni Potez“  te uspješno dajući potporu „Hrvatskim snagama“ u oslobađanju okupiranog teritorija.

Pretkraj rata, tj. 16. 11. 1995. godine, postrojba prelazi u djelatni sastav.

Po završetku rata dio je djelatnika razvojačen, dio ostaje u djelatnom sastavu i kasnije po stjecanju uvjeta, uredbama ili zakonom, bivaju umirovljeni, a dio poslije propasti hrvatske samouprave biva preraspoređen po drugim postrojbama ili razvojačen uz određene naknade.

Krajem 2012. godine revizorski tim po nalogu ministra za pitanje branitelja traži od Ureda obrane Tomislavgrad (zvat ću ga tako iako se sad zove drugačije) da se očituje po pitanju 2 djelatnika za period od 1. 6. 1994. godine do 16. 11. 1995. godine budući da u Arhivskom depou HVO-a nemaju podatke. Iz Ureda obrane ne mogu dostaviti podatke jer im se, kako će se kasnije ispostaviti, zagubio popis djelatnika 10. TRP-a iz Tomislavgrada (PP1 obrazac).

Provjerom u Arhivskom depou ustanovljeno je da u knjizi brigade „Kralj Tomislav“, vob-8 , za djelatnike koji su dotad bili u brigadi, a koji su preustrojem prešli u 10. TRP, stoji da su od 1. 6. 1994. godine demobilizirani umjesto preraspoređeni ili sl. Strašno! I strašno i nesavjesno! (Kopija se nalazi u Uredu obrane Tomislavgrad.) 

U knjizi 10. TRP-a u Arhivskom depou popis je djelatnika južne Hercegovine i jednoga Duvnjaka, a 151 bojovnika iz Livna i 121 iz Tomislavgrada nema.

I onda 2021., u Uredu obrane, prilikom preslagivanja arhive slučajno se nađu 3 presavijena lista, takozvani obrazac PP1, tj. popis djelatnika 1. MTRD-a s periodom provedenim u 10. TRP-u, uredno potpisan od strane načelnika puka, mene kao zapovjednika diviziona i 1 djelatnika personalne službe.

Znači popis djelatnika iz Livna i Tomislavgrad uredno je dostavljen na obrascima PP1 u njihove urede obrane na dan 25. 7. 1996. godina (zaglavlje obrasca). A tko je trebao proslijediti dalje kao obrazac vob-8 u glavni arhivski depo? Zapovjedništvo TRP-a? Zborno područje ili uredi obrane? Ne znam. Ali znam da ja kao zapovjednik diviziona nisam imao tu nadležnost.

Ne želim nikoga optuživati niti tražiti krivca, ali očito netko nije na temelju tih popisa napravio obrasce vob-8 i proslijedio u glavni arhiv HVO-a pa želim skrenuti pažnju ili pak ukazati raznim revizorima i / ili sastavljačima popisa branitelja da se malo detaljnije informiraju o predmetu na kojem rade i koji je u današnje vrijeme jako, jako osjetljiv.

 I na kraju, svim suborcima čestitam godišnjicu osnivanja 1. MTRD-a 10. TRP-a.

 

U prilogu foto-galerija