Nakon zlatnog traga – brončana završnica. U nedjelju, posljednjeg dana seniorskog Europskog prvenstva u taekwondou u glavnom bugarskom gradu Sofiji, Hrvati su osvojili još dvije medalje. Ovog puta, nakon tri uzastopna zlata prijašnjih dana, stigoše bronce oko vrata Ivana Šapine i Doris Pole.

Brončana s posljednjeg SP u Manchesteru 2019., odlična Doris Pole iz zagrebačke Dubrave prekidom je u prvom kolu (30:9) protiv Grkinje Mouke jasno pokazala razinu forme. U četvrtfinalu je na dramatičan način, “zlatnim bodom” samo deset sekundi prije kraja pobijedila Nizozemku Oogink. U polufinalu je nažalost naša Doris izgubila od istinske sjajne Milice Mandić iz Srbije, olimpijske pobjednice iz Londona 2012.

Ivan Šapina (podrijetlom iz Roškoga Polja), još jedan član splitskog Marjana krenuo je bez većih problema u turnir. Prekidom je nadjačao Arbera Bajru s Kosova 25:5. U četvrtfinalu je pak, u borbi za medalju pobijedio Azerbajdžanca Ghobadija 14:13 i osvojio petu medalju za Hrvatsku i ukupno četvrtu za splitski klub na ovom natjecanju. Ujedno je to i jedina muška medalja za Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Rus Kiričenko bio je ipak bolji od Šapine u polufinalu 14:10 čime je Šapina osvojio broncu.

Iva Radoš (podrijetlom iz  Seonice) iz zagrebačkog Osvita je u prvom kolu teške kategorije pobijedila Grkinju Christidou 11:6 i plasirala se u četvrtfinale meč za još jedno odličje. U neizvjesnoj borbi koja se odlučivala borbom na “zlatni bod”, Zagrepčanka Iva je na kraju nesretno ostala bez medalje deset sekundi prije kraja. Iako je imala prednost od dva napada i pola boda zbog opomene suparnice, pred kraj borbe je primila udarac u glavu i ostala bez medalje te prvenstvo završila na petom mjestu.

U prvom kolu teške kategorije, Ivan Vrgoč (Marjan) pobijedio je prekidom Grka Diamanditisa 32:1. U osmini finala ga je čekao prvi nositelj, aktualni svjetski prvak i dvostruki europski prvak, te osvajač još dvije svjetske medalje, Rus Vladislav Larin. Iako se u prvoj rundi dobro držao i gubio samo 1:0, u drugoj je Larin pokazao zbog čega je uvjerljivo broj 1 na svjetskim i olimpijskim rang listama, te “otišao” na 12:0 nakon čega je trener Vrgoča predao borbu.

Hrvatska je ukupno na Europskom prvenstvu u Sofiji osvojila pet medalja. Uz dvije nedjeljne bronce, osvojena su i tri zlata koje su izborili Lena Stojković (do 46 kg), Mateja Jelić (do 67 kg) i Bruna Vuletić (do 62 kg).

Čestitamo Ivanu Šapini, a i Ivi Radoš koja je nastup završila na 5. mjestu!

Jutarnji.hr/tc