Ivan Tadić mladić je iz Tomislavgrada, student treće godine preddiplomskoga Studija engleskoga jezika i književnosti i informacijskih znanosti. S pravom možemo reći da spada u red onih mladih Duvnjaka koji “bez fige u džepu” svojim znanjem pokušava pridonijeti društvu i pomoći drugima, pogotovo kada je tehnologija u pitanju. Prepoznao je Ivan da se to postiže prvenstveno ulaganjem u sebe što opravdava njegov izvrstan uspjeh na fakultetu, a s ponosom može nositi i “titulu” prvoga tomislavgradskoga youtubera.

U nastavku možete pročitati intervju s njim.

Ivane, student ste 3. godine preddiplomskog Studija engleskoga jezika i književnosti  i informacijskih znanosti? Otkud želja za upisom na baš ovaj fakultet, jeste li zadovoljni, odnosno je li to ono što ste očekivali?

S obzirom na to da sam se u engleski jezik zaljubio još od malih nogu te mi je dobro išao u školi, izbor se činio očitim, a kako sam pored engleskog velik obožavatelj tehnologije, izbor ovog dvopredmetnog studija se sam po sebi nametnuo. Kako me na upis upravo ovog smjera nagovorila moja djevojka Anđa, nisam imao velika očekivanja, no već na prvu sam se pozitivno iznenadio. Unatoč ograničenim sredstvima cijelog mostarskog sveučilišta kojeg političke (ne)prilike često stavljaju u nezavidan položaj, moram priznati da se kvaliteta studiranja podiže iz godine u godinu.

Što su točno Informacijske znanosti, odnosno koji je njihov cilj i koliki je značaj ove znanosti danas?

Kako se informacijske znanosti bave prvenstveno informacijama koje trenutno imaju neodvojivu vezu s tehnologijom, fokus cijelog smjera se vrti oko načina na koje informacijama upravljamo te uz pomoć kakvih tehnologija to činimo. S obzirom na to da smo u današnje vrijeme, uz ovisnost o tehnologiji, postali ovisni i o informacijama (a pogotovo dezinformacijama), smatram da važnost informacijskih znanosti biva veća iz dana u dan. Svojim ulaskom u sferu informiranja javnosti kroz Balkangadgets sam i osobno osjetio važnost smjera kojeg sam izabrao.

Dobitnik ste i Dekanove nagrade za prosjek ocjena za proteklu akademsku godinu?

Kako sam postigao odličan uspjeh uz prosjek 4.9 tijekom prethodne akademske godine, dekan Filozofskog fakulteta, prof.dr.sc. Ivica Musić, inače i Duvnjak je mene i još nekoliko studentica i studenata odlučio počastiti nagradama.

Osim redovitoga studiranja, jeste li uključeni u izvannastavne aktivnosti?

Pored redovitog studiranja, član sam predsjedništva udruge studenata engleskog jezika i književnosti „Excalibur“ te član udruge studenata informacijskih znanosti. Kao član obje udruge, organizator i suorganizator sam „Dana engleskog jezika“, raznih Pub-kvizova i manifestacija na kojima sam držao predavanja na različite teme, a uspio sam se okušati i u glumi u predstavi koju smo uz pomoć profesorice dr.sc. Anđelke Raguž izveli pred studentima i profesorima.  Uz to, uz pomoć IT odjela mostarskog sveučilišta i BitAlijanse, bio sam mentor osnovnoškolcima i srednjoškolcima subotama u podučavanju programiranja. Katedra informacijskih znanosti je prepoznala moju volju za rad te su me zaposlili kao demonstratora na informacijskim znanostima zbog čega sam do sada držao vježbe studentima. Naravno, uz sve što sam naveo mi je itekako bitan Balkangadgets portal na kojemu sam urednik uz kolegu Josipa Zeljku, te Balkangadgets YouTube kanal koji je usko vezan uz portal.

BalkanGadgets-youtube kanal i portal na kojem se mogu pronaći recenzije i usporedbe raznih pametnih telefona. Otkud ideja za pokretanjem, jeste li prvi iz Tomislavgrada koji se bavi ovom vrstom posla?

S obzirom na to da sam velik ljubitelj tehnologije koja danas svoj fokus uvelike baca na pametne telefone, Balkangadgetsu sam se pridružio prije dvije godine. Tada, još skroman projekt Josipa i njegovog kolege Andrijana je već udario solidne temelje za razvoj pa sam se svojim ulaskom u taj tim okušao i u novinarskim vodama. Kako je Andrijan otišao, posao vođenja YouTube kanala i BG portala je spao na Josipa i mene te je do dan danas ostao samo naš. Vjerujem da sam prvi, ili barem među prvima iz Tomislavgrada koji se bavi izvještavanjem o tehnologiji (neka me slobodno netko ispravi ako griješim) te vođenjem YouTube kanala.

Većinom reklamirate kineske proizvođače, što znači da s njima surađujete. Kako je došlo do suradnje?

S obzirom na to da bez kineskih pretprodavača s kojima smo u kontaktu naš portal, a samim time i YouTube kanal ne bi imao nikakve budućnosti, suradnja s njima nam je od iznimne važnosti. Iako se nas često smatra suradnicima s kineskim proizvođačima (prvenstveno sa Xiaomijem), mi to nažalost nismo jer su nam kontakti poprilično ograničeni i unatoč velikoj uspješnosti na prostoru BiH, u regiji smo i dalje iza konkurencije, ali samo po brojkama koje nažalost život znače (a neka čitatelji i gledatelji sami prosude naš rang po kvaliteti). Ako i sami uđete na naš portal, shvatit ćete da nemamo nikakvih reklama proizvođača niti operatera što znači da smo kao prvo poprilično objektivni (naše recenzije telefona su samo plod naših iskustava), a kao drugo da smo otvoreni za bilo kakvu suradnju, a s obzirom na to da smo već skupili preko 15 tisuća pretplatnika na YouTubeu, imamo poprilično zrelu i ozbiljnu publiku jer ne pribjegavamo jeftinim trikovima.

Koliko je potrebno vremena da se pripremite za jedan video, odnosno kako teče sam proces prije nego što video postane dostupan javnosti?

S obzirom na to da preko tjedna Josip radi, a ja studiram, ideje o idućim projektima i recenzijama obično skupljamo tada, a vikendom to obično snimamo ili u Mostaru, ili u Širokom Brijegu. Ovisno o sadržaju (radi li se o recenziji, raspakiranju, emisiji ili nečemu sasvim trećem), ogroman dio posla spada na kolegu Josipa koji obično od snimanja (koje često bude subotom ili nedjeljom), već za dva dana (uz jako malo sna) namontira te objavi video. S obzirom na to da sam na fakultetu naučio dosta o digitalnoj obradi fotografija, radim na tome da mu olakšam dio posla pravljenjem naslovnih slika.

Koliko često objavljujete videozapise i na osnovu čega birate teme?

Trudimo se što češće objaviti video, a došli smo do tog standarda da unatoč mnoštvu obaveza koje imamo i Josip i ja, objavimo barem jedan video tjedno. Teme obično biramo na osnovu onoga što nam je tada dostupno (neki novi telefon, gadget ili vijesti koje dodamo u emisiju). Odnedavno smo pokrenuli nešto drukčiji format emisije pod nazivom „Frekvencija“ u kojoj komentiramo bitnije vijesti, prisjećamo se tehnologije prošlosti a diskutiramo i o zanimljivim nadolazećim tehnologijama.

Kakve su reakcije obitelji i prijatelja na ovu vrstu posla? Smatraju li da je to trošenje vremena, kako se često zna reći za nešto što je ljudima koliko-toliko nepoznato?

Od obitelji i prijatelja imamo uglavnom podršku, ali teško je ne primijetiti da se na takvu vrstu posla gleda s podsmjehom s obzirom na trenutnu situaciju. Bavljenje portalom i YouTubeom u isto vrijeme zahtjeva veliku količinu vremena i sredstava, a uspjeh zahtjeva mnogo odricanja te računanja na neku daleku i ne baš tako lako ostvarivu budućnost. Unatoč tome, Josip i ja nastavljamo raditi te smo u samo jednoj godini podigli broj pretplatnika s otprilike 4000, na 15000 te nam je taj uspjeh najveća inspiracija (iako bi nam nekoliko sponzora dalo još više inspiracije).

Donosi li vam BalkanGadgets zaradu? Ako da-može li se od toga živjeti, ako ne- što je potrebno da bi se od toga moglo zarađivati i živjeti?

Trenutna situacija s portalom i YouTube kanalom je takva da se sve što se zaradi, mora uložiti u održavanje servera te nabavljanje nove opreme i telefona za recenziranje tako da ni Josip ni ja nakon svih troškova nemamo gotovo nikakve zarade (gotovo sam ubacio kao šalu). Naravno, u svakom trenutku se možemo posvetiti stvarima koje će privući znatno širu publiku i samim time nam donijeti i neku zaradu, no onda bismo se u potpunosti odrekli profesionalnosti te bi kompromitirali povjerenje naših čitatelja i gledatelja. Da bismo mogli od ovoga živjeti, trebaju nam sponzori, a prije svega još publike. Pretplatom na naš YouTube kanal i praćenjem našeg portala na društvenim mrežama te naravno čitanjem naših članaka, svako koga zanima tehnologija ili razmišlja o novom pametnom telefonu će definitivno pronaći nešto za sebe, a samim time pomoći i nama pri radu. Uz sve to, ljudi nam se često obraćaju za savjete upravo na društvenim mrežama, a mi smo uz sve ostalo tu da im direktno pomognemo savjetima.

Kako u budućnosti vidite BalkanGadgets?

Unatoč povremenim kušnjama da i sami zaplovimo morem jeftinog i žutog novinarstva te različitim podlim načinima sebi podignemo publicitet, Josip i ja smo odredili održati nivo profesionalnosti i nepristranosti kojeg trenutno imamo te uz stalan rad pokušati uspjeti pretvoriti ovo u nešto od čega ćemo živjeti jer bi tako svoj posao radili sa svom strašću koju imamo.

Kako se, inače, nosite sa kritikama u životu, ali i u ovome poslu?

Nakon što sam ušao u svijet novinarstva i YouTubea, moram priznati da su mi kritike teško padale, no s vremenom sam se na njih navikao te one koje nisu konstruktivne jednostavno moram ignorirati. Nošenje s kritikama mi je pomoglo i u životu van ovog posla pa na njih sve manje gledam kao na direktno napadanje, nego kao na savjete za popravljanje samog sebe.

Nakon završetka fakulteta, planirate li povratak u Tomislavgrad?

 S obzirom na to da nemam želju ići iz BiH nakon fakulteta, pokušavam se razvući na različite strane da imam što veće šanse opstanka na ovim prostorima. S obzirom na to da bi mi uspjeh Balkangadgetsa omogućio rad iz bilo kojeg mjesta, povratak u Tomislavgrad je svakako jedna od opcija.

Sve one koje zanima tehnologija i Ivanov rad dobro su došli na Balkangadets youtube kanal i portal.

Jelena Perković/Tomislavcity

Foto: Privatni album