Ivan Tomić, mladi student Poslovne ekonomije u Grazu i predavač na Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza nedavno je sa koautorima Tomislavom Mađarom, Davorom Primorcem, Davorom Pavićem i Zoranom Tomićem izdao knjigu “Strateško upravljanje sportskom komunikacijom”.

Naime, nakon pisanja stručnih nogometnih analiza Engleskog nogometnog saveza i Hrvatske nogometne reprezentacije za prestižni FourFour Two magazin, Ivan je odlučio stečeno znanje prenijeti  u knjizi.

Spomenuta knjiga pruža zanimljiv sadržaj za sve ljubitelje sporta, a u njoj su i  edukacijske smjernice o sportskim odnosima s javnošću za sportske menadžere, trenere i sportaše. Uskoro, točnije 23. travnja bit će održana promocija ove knjige u Zagrebu.

-Sama ideja o pisanju knjige dugo je bila prisutna u našim međusobnim razgovorima, zamislili smo da ovo bude praktičan priručnik ljudima koji funkcioniraju u sportu – govori Ivan i dodaje kako knjigu namjerava proširiti i nadopuniti i u znanstvenom smjeru, pa će samim time biti korisna i studentima na Sveučilištu u Mostaru.

Najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić promovirao je ovu knjigu na društvenim mrežama i bio je upoznat sa cijelim procesom nastanka knjige. Nakon brojnih pozitivnih reakcija prihvatili su prijedlog da se proširi i u ostalim smjerovima koje su važne za uspješno sportsko komuniciranje.

-Proces pisanja knjige je tekao paralelno sa pisanjem za Večernji list BiH, tu sam naučio kako prenijeti sadržaj na širu publiku. Ideje i sugestije mojih koautora su doprinijele konciznosti i zanimljivosti tako da u knjizi mogu uživati svi navijači, ali i ljudi koji se žele educirati u ovom području gdje nedostaje stručne liteature- ističe mladi student.

Jedan od ciljeva nam je bio potaknuti sportske menadžere u Hrvatskoj i BiH da uklone propuste, te krenu u organizaciju komunikacije i razvoj obrazovnog kadra u ovome području.

-Skrenuo bih pozornost trenerima  i sportašima  na važnost komuniciranja. Najveće greške koje se mogu napraviti su loše komuniciranje i nekomuniciranje. Najbolji primjer toga je sir Alex Ferguson koji je zaključio kako rat s medijima ne može dobiti i da treba ulagati u svoju edukaciju– navodi  autor.

Ivan je pohvalio izbornika Dalića koji je svoju jednostavnost uspio istaknuti u komunikaciji s medijima i koji ne bježi od odgovornosti, čime je jedan od primjera uspješne komunikcije za razliku od oštrog Fergusona.

-Moje iskustvo nakon istraživanja sportskog komuniciranja u Zapadnoj Europi mi potvrđuje da je ključna stvar u tome da se PR u uspješnim klubovima nalazi na mjestu strateškoga odlučivanja, odnosno Uprave kluba i to je također jedan korak  koji hrvatski sport treba napraviti za uspješne rezultate– napominje Tomić.

Zahvaljujući studiranju u inozemstvu imao je priliku intervjuirati i velike sportske zvijezde, a poseban dojam na njega ostavio je Luka Modrić.

-Luka me oduševio svojom jednostavnošću i pristupačnošću i nisam imao dojam da sjedim s najboljim nogometašem svijeta. Srušio je brojne predrasude u mojoj glavi prema sportašima. Mnogi od njih imaju puno toga ponuditi i nakon završetka sportske karijere – zaključuje.

Svi oni koji knjigu budu čitali shvatit će važnost  komunikacije i pronaći  putokaz uspjeha.

Ružica Ljubičić/Tomislavcity

Foto: Privatni album