Obraćam se duvanjskoj javnosti da bih objasnio događanja na posljednjoj sjednici OV Tomislavgrad. Sve sjednice OV nisu ništa drugo nego diktatura vladajućih odnosno načelnika i predsjednika OV, pa moram ovo podjeliti s vama. Nije zgodno biti na jednoj strani kada su skoro svi na drugoj, ostajem bez podrške i onda se pitam jesam li ja na pravoj strani? Ispričat ću vam svoju priču pa vidite i je li ovo zloupotreba govornice kao što govore pojedinci ili je ovo nažalost naša stvarnost.

Za sjednicu sam spremio nekoliko prijedloga kao dopunu dnevnog reda:

Kršenje poslovnika o radu OV Tomislavgrad. Ako imamo pravilnik kako se treba voditi sjednice OV odnosno Poslovnik, kako je moguće da vladajući i predsjednik OV mogu kršiti pravila bez ikakvi sankcija i to godinama a kad sam ja u pitanju onda pravila postoje i oduzima se riječ, gasi se mikrofon i prijeti se isključenjem sa sjednica OV. Dokle više ovako? Te, načelnik izvrće moje riječi i tumači ih kako njemu paše da bi sebe opravdao, a predsjednik OV je zalutao na ovo mjesto: na jednoj točki zabrane a na drugoj se o svemu govori osim o onome što bi trEbalo i ja opet kriv.

Naplata autobusnih karata. Od nekolicine roditelja zamoljen sam da o ovome problemu javno progovorim. Evo obrazloženja. U trećem mjesecu ove godine  učenici osnovnih i srednjih škola u našoj općini platili su autobusnu kartu za cijeli mjesec u rasponu od 30 do 60 KM, zavisno od udaljenosti a vozili su se do 13.3. Odnosno, koristili su usluge prijevoza 10 dana od ukupno 22 školska dana. Ili, nisu koristili prijevoz 12 dana za vrijeme pandemije. Općina je platila koncesionaru za prijevoz učenika (firmi ĆIĆKO) 50 posto sredstava za prijevoz u 3. mjesecu, a ta ista firma nije vratila sredstva od 50 posto učenicima! Postavlja se logično pitanje: Tko će nadoknadit štetu građanima? Pri tome tražim od općine ili koncesionara da vrate novac građanima ili da se slijedeći mjesec učenicima naplati samo 50 posto karte. Odgovor načelnika u smislu: eto vam prijevoznik i njega tužite, općina vam nije ništa dužna! Postavlja se pitanje zar općina ne bi trebala štititi svoje građane jer je ona ugovaratelj usluga.

Smještaj obitelji Jarić. U četvrtom mjesecu na kolegiju OV dogovoreno je da će se za ovu obitelj naći smještaj. Bilo je prijedlog: zgrada centra za socijalnu skrb ili da se nabave kontejneri za stanovanje. Dogovoreni su kontejneri i rečeno je da će se raspisat natječaj i poslije da će im se u sedmom mjesecu postaviti kontejneri i osigurat normalan život. Pa smo čekali, čekali… sve u nadi da će biti i onda vidim u rebalansu proračuna da nema ništa od kontejnera. Pitam se šta ste planirali i što se čekalo ovoliko da se ne obavijesti o ovome? Je li načelnik zauzet trkom za svojim mandatom za premijera pa nije ni vidio ovaj problem ili je mandatar bitniji od krova nad glavom ovoj obitelji? Di je zapelo premijeru, načelniče? Ne znam kojom bi ga funkcijom oslovio, ali ne znam i kako će ova obitelj ući u zimu? Odgovor ovoga gospodina s više funkcija da je raspisan natječaj i da je se javila samo jedna firma s nepotpunom dokumentacijom te da od toga nema ništa, sliči mi kao da se nešto kupuje na pijaci. Na ovom kolegiju su bili predstavnici svih političkih stranaka i složili su se! Žalosno od nas svih šta radimo i onda se pitamo čemu se nadamo!

Prijedlog neradne nedjelje u našoj općini. Prijedlog je bio da nedjelje bude neradne na cijelom području općine Tomislavgrad, a ne kao u zadnjoj odluci da mogu raditi trgovine u pograničnom području i u vrijeme vjerskih proslava, jer nedjelja je dan za obitelj, odmor i molitvu a ne za rad.

Još par stavki koje su bile na sjednici: riječ je bilo u proračunu o ukupnom dugu gradske apoteke od 730.000 KM koju je načelnik osporavao. Postavlja se pitanje tko je kriv za toliki dug? I zašto općina nije podigla kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe za nastanak ovolikog duga i tko se štiti?

Načelnik ne odgovori ni na pitanje koliki je ukupni dug općine a on je oko 16 milijuna KM.

I na kraju, o mojim se prijedlozima glasalo i svi su odbijeni pa vas pitam gdje ide ova vlast i politika i prema čemu se POMIČE?

Priopćenje vijećnika Ivice Kelave HSP-Pravaša u svezi 31. sjednice OV Tomislavgrad