Povjesničar Ivo Lučić istaknuo je nekoliko vrlo zanimljivih stvari po pitanju izbora Željka Komšića za člana predsjedništva BiH treći put. Jedna od stvari koju zasigurno vrijedi istaknuti je njegovo izvorno tumačenje Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma, današnjeg Ustava BiH.

Gotovo kroz cijelu emisiju “Otvoreno” na HRT-u u utorak, Lučić je nastojao svojim sugovornicima dokazati kako je izbor Željka Komšića i protuustavan osim što je njegov izbor i nelegitiman po Hrvate.

Njegovo tumačenje izvornog Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma odnosi se na činjenicu kako je u Daytonu dogovorena stavka budućeg Ustava BiH o načinu ustroja Predsjedništva BiH, gdje je bilo jasno naznačeno da se iz Federacije BiH bira “bošnjački član predsjedništva i hrvatski član predsjedništva”,što samo po sebi sugerira da je riječ o predstavljanju konstitutivnih naroda, a ne o pripadanju kako se danas tumače izbori za članove predsjedništva BiH iz Federacije.

Lučić je ovu neospornu činjenicu u srijedu podijelio i na svom facebook profilu, gdje je istaknuo:

U aneksu 4. Daytonskog sporazuma, odnosno Ustavu BiH, jasno se spominju “hrvatski član” Predsjedništva i “bošnjački član” Predsjedništva BiH. Negiranje toga je samo traženje opravdanja za protuustavne djelatnosti i krađu.

Kako je došlo do toga da se danas govori o “članu predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili bošnjačkog naroda”, najbolje bi bilo upitati nekolikomeđunarodnih visokih predstavnika u BiH koji su svojim intervencijama u Ustav BiH i FBiH, kao i Izborni zakon BiH uvelike pridonijeli nestabilnosti BiH i mogućnosti dekonstituiranja hrvatskog naroda.

Podsjetimo kako je Ustavni sud BiH svojom odlukom u predmetu “Ljubić” jasno naznačio kako je “konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo Ustava BiH”, te da je osporio dijelove Izbornog zakona koji se odnose na izbor zastupnika u Dom naroda FBiH, pri čemu je naglasio da je sukladno tome nužno osigurati “legitimno predstavljanje naroda na svim administrativnim jedinicama vlasti.”

jabuka.tv