Katarina Peović, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić te Damir Bakić, osim što su novi saborski zastupnici, svaki od njih bio je i predavač na fakultetu. Zanimljivo je što ih je bilo na listama stranki svih političkih spektara – od ljevice, preko centra do desnice.

Nino Raspudić, suprug Marije Selak Raspudić je komentator aktualnih društvenih zbivanja. U svom znanstvenom radu bavi se talijanskom književnošću, kao i njenim prevođenjem. Od 2000. je godine znanstveni novak na Katedri za talijansku književnost Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Kod njega sam slušala kolegij o talijanskom pjesništvu i bio mi je zanimljiv i poticajan kao predavač i jako dobar na ispitu. Ali iskreno mislim da to kakav je kad predaje nema puno veze s tim kakav je sa svojim komentarima u javnosti. Ne bih nikad glasala za njega zbog njegovih stavova s kojima se ne slažem, ali znam neke kolege koji jesu glasali za njega”, kazala je Josipa.

Raspudić je kazao kako će svoj status na fakultetu zamrznuti kako bi se u potpunosti posvetio poslu saborskog zastupnika.

Njegova supruga, Marija Selak Raspudić, kao docentica izvodi nastavu na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u svom se znanstvenom i nastavničkom radu bavi temama poput ontologije i metafizike. Njena su predavanja, kako kaže Petar, student filozofije, kao njeni javni nastupi.

“Kod Marije Selak Raspudić bio sam na izbornom seminaru Smrt koji sam upisao naravno zbog naziva. Bavili smo se metafizikom smrti pa nije bilo baš toliko zanimljivo, ali profesorica je predavala korektno i vidi se da zna sve o temama o kojima govori. Zanimljivo mi je što će biti u Saboru, ali mislim da joj ne bih dao glas, ne zbog nje same, nego zbog Mosta koji definitivno nije moja politička opcija”, kazao je Petar.

Katarina Peović i Damir Bakić oboje su kandidati stranke Možemo!.

Damira Bakića mnogi nazivaju omiljenim profesorom sa zagrebačkog PMF-a. Redoviti je profesor na matematičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje predaje Linearnu algebru 1 i 2 studentima preddiplomskog studija te predmete kao što su Normirani prostori i Operatori na normiranim prostorima studentima diplomskog studija. Tina, , potvrđuje da je mnogima drag profesor:

“Mislim da je Bakić baš dobar profesor jer nas sve nekako lijepo uvede u studij matematike na prvoj godini. Predavanja su mu zanimljiva jer je i sam zanimljiv čovjek i zapravo pokazuje da cijeli taj studij matematike ima smisla. Drago mi je što mi je predavao i drago mi je što je sada zastupnik, mislim da Hrvatskoj treba više takvih pametnih ljudi u Saboru”, kazala je o Damiru Tina.

No, to nije njegov prvi doticaj s politikom – između ostalog, 2017. kandidirao se za rektora zagrebačkog Sveučilišta. Tada je kritizirao dotadašnji netransparentan i zatvoren način upravljanja Sveučilištem te se zalagao za njegovu modernizaciju. Ipak, tada nije dobio podršku Senata pa je rektor ostao Damir Boras.

Katarina Peović je diplomirala komparativnu književnost i kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 2010. postaje doktorica znanosti na istom fakultetu u području kulturalnih studija. Trenutno je izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje predaje na preddiplomskom i diplomskom studiju Odsjeka za kulturologiju kolegije poput Psihoanalize i kulture, Teorija i praksi novih medija, Znanosti, tehnologije i kulture i sl.

vecernji.hr