Iz  tiska je ovih dana izišao Duvanjski pojmovnik, autorsko djelo Ante Križića (Krnjin – Roško Polje, 1969.), Tomislava Majića (Kongora, 1971.) i Milana Pranjića (Mrkodol, 1971.), trojice aktivnih sudionika Domovinskoga rata od travnja 1992., od kupreške, preko ramske i jablaničke bojišnice, sve do završnih operacija združenih hrvatskih snaga. Bili su vojnici Interventnog voda, odnosno II. i IV. satnije Prve bojne Brigade kralja Tomislava, kao i Prve gardijske brigade Ante Brune Bušića, postrojba u kojima su se borili na prvim crtama obrane, a ponekad i ispred njih.

Knjiga je izišla u nakladi Naših ognjišta, kao 235. djelo u nizu ove nakladničke kuće iz Tomislavgrada, a u suizdavaštvu Udruge za informiranje i kulturu Manda iz Mandina Sela, kao zbirka (na 150 stranica) 84 pojma, sintagme i različita termina, prethodno objavljena na mrežnim stranicama duvanjskih portala mandino-selo.com i tomislavcity.com.

Kako su autori na samome početku naglasili Duvanjski pojmovnik je zamišljen kao zbirka slučajno, po uhu, odabranih duvanjskih (hercegovačkih) riječi, pojmova, sintagmi i različitih termina, ali samo radi blagog humora i (samo)ironije, dok stručne rasprave i sudove o njima prepuštaju profesorima i jezikoslovcima.

Predgovor (Mentalna mapa duvanjskoga kraja) je napisao Blago Vukadin, a pogovor (Jezik je domovina – Dobri su to ljudi, može se s njima) Mijo Tokić, koji je svoj tekst završio s riječima: Summa cum laude (S najvećom pohvalom).

Predstavljanje ove knjige će biti u skoro vrijeme a sigurni smo kako će primjerak ovoga originalnoga (duvanjskoga) djela trojice bivših hrvatskih branitelja svatko sigurno željeti posjedovati u svojim kućnim knjižnicama.