Riječ je o opremi doniranoj u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa.

Govoreći o donaciji, šef izaslanstva EU Johann Sattler rekao je da će oprema poslužiti i nakon što prođe pandemija koronavirusa, kao i da je osim četiri respiratora donirana i dodatna oprema koja uključuje i ultrazvučni uređaj, prenosi Anadolija.

“Europskoj uniji je stalo do ove regije. Želimo zaista vidjeti Bosnu i Hercegovinu dijelom Europske unije. Svaki dan vrijedno radimo da ubrzamo taj put. Nažalost, bilo je zastoja, izgubljeno je 15 godina, ali mi i dalje radimo. Naša ulaganja ovdje su velika. Pomažemo medicinski sektor sa sedam milijuna eura, kao i gospodarstvo pogođeno pandemijom. Hercegovina je naročito ugrožena, ponajviše sektor turizma. Za gospodarski sektor izdvojili smo oko 70 milijuna eura. Želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio naše obitelji. Tretiramo je kao članicu u raznim projektima. Tako je bilo i ranije i to je potvrda naše solidarnosti”, izjavio je Sattler.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg zahvalio je Sattleru i ostatku izaslanstva EU, naglasivši da to nije samo medicinska, već i pomoć za gospodarstvenike u BiH.

“Rekao bih da je EU najlojalniji partner Bosne i Hercegovine. Razni su donatori koju pomažu, ali je u konačnici uvijek financijer EU ili neka od njenih članica. Vjerujem da će i ova pomoć biti dragocjena za naš SKB”, izjavio je Herceg, uz čestitke medicinskim radnicima na učinjenom u vremenu pandemije.

Šef odjela za anesteziju i reanimaciju SKB-a doktor Zoran Karlović kazao je da nitko nema onoliko respiratora koliko situacija ubuduće može nalagati. Posebno je zadovoljan što su donirani respiratori iz EU, koji su bez sumnje kvalitetni.

“Od srca zahvaljujemo i jedno što možemo je poželjeti da podrška bude i u budućnosti, i to ne samo u respiratorima, već i u ostaloj opremi”, dodao je.

I direktor bolnice Ante Kvesić konstatirao je da je riječ o vrhunskoj opremi.

“Nažalost, situacija se usložnjava. Svi smo popustili u pažnji i koncentraciji. Imamo porast broja zaraženih. Nadam se da ćemo sve to uspjeti blokirati. Dobro je da i dalje pazimo na socijalnu distancu”, izjavio je Kvesić.

Dnevnik.ba