Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad kao gostujuća izložba  jučer je svečano otvorena u Muzeju vučedolske kulture kod Vukovara.
O izložbi, koja je nastajala kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, nazočnima su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, urednik katoličkog mjesečnika iz Tomislavgrada “Naša ognjišta” fra Gabrijel Mioč te kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber.
– Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi – kazao je kustos Dilber.
Među najzanimljivijim predmetima koje posjetitelji Muzeja vučedolske kulture mogu vidjeti su, kaže kustos, tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.
– Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH – istaknuo je Dilber.
Arheologinja i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Kutinec izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe, navodeći kako se nada da će uspješna suradnja s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad biti nastavljena i u budućnosti.

– Nadamo se da će se ova suradnja i dalje nastaviti i da ćemo i mi s našom Arheološkom izložbom gostovati u Tomislavgradu te upoznati vašu javnost s vučedolskom kulturom – istaknula je ravnateljica.

Fena

Foto: Arhiv Franjevačkog muzeja Tomislavgrad