U Bosni i Hercegovini kolnik je pretežno mokar ili vlažan, dok je mjestimična poledica moguća na zasjenjenim dijelovima cesta u višim predjelima. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolnik.

Upozorava se i na povremeno jače udare vjetra na području Livna, Kupresa, Tomislavgrada, Viteza, Bihaća i Bosanskog Petrovca. Radovi na rekonstrukciji mosta u tijeku su na dionici magistralne ceste M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno, zbog čega je promet obustavljen.

Putnička i manja teretna vozila preusmjeravaju se kroz naselja Kula i Kandija, dok je za teretna vozila preko 7,5 tona ukupne mase alternativni pravac Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno. Na magistralnoj cesti M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na GP Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen promet za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor. Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja, priopćeno je iz IC BiHAMK-a.