Potres koji je u poslijepodnevnim satima pogodio područje središnje Bosne i Hercegovine, s epicentrom na planini Vlašić, uznemirio je građane koji su istrčali na ulice iz svojih kuća, a zabilježene su i materijalne štete na objektima, javlja N1.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za N1 kazao je da nije bilo evakuacija zbog potresa. Potvrdio je da prema informacijama kojima raspolažu on i njegove kolege – nije bilo ni ozlijeđenih osoba.

“Konstantno samo na vezi sa kolegama iz SBK i stanovništvom. Kada se zemljotres dogodio bilo je nelagodno biti u tim sredinama, dobro se to treslo. Nema razloga za panikom i brigom. Nema značajnijih šteta. Par cigli i crijepova je palo sa starijih objekata. Kolege su na terenu, pregledavaju da nema neke potrebe za pomoći u nekim objektima. Ono što mogu potvrditi – nema povrijeđenih. Nema evakuacija iako se dobro zatreslo. Ljudi su izašli na ulice. Možda je ovo bio najjači potres ove godine i proteklih nekoliko godina”, rekao je Solak za N1.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

Podsjetimo, potres jačine 5,1 stupnjeva po Richteru registriran je u 15:13 minuta, a epicentar se nalazio 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno preciznije 14 kilometara od Turbeta.

N1/Bljesak.info