Ministre, Darinko Mihaljević.

Nakon izjava koje ste dali 14.2.2020. godine, portalu Livno Online, na okolnosti prometne nezgode koju ste izazvali pokretanjem vozila unatrag, optužili ste me za niz kleveta i laži. Što se tiče Vaših pokušaja diskreditacije, ponižavanja, omalovažavanja i narušavanja mojeg ugleda i časti, imat ćete priliku govoriti pred sudom, jer vaše izražavanje ima sva obilježja klevete.

Naime, u izjavama za Livno Online, iznijeli ste niz lako dokazivih laži tvrdnjama, da sam Vas lažno prijavio za prometnu nezgodu, za nepropisno parkiranje, za udaljavanje s mjesta prometne nezgode, bahatost, psovanje, galamu i dr. (Ne)profesionalno izvještavanje pojedinih medija prelazi granice dobrog ukusa i profesionalizma. Minimum profesionalnosti zahtjeva čuti i drugu stranu, jer ako se medijski prostor daje jednoj strani, mora se dati i drugoj strani, u protivnom krše se profesionalni standardi.

Nakon objave snimke nadzorne kamere s mjesta događaja, smiješnim se doimaju Vaše tvrdnje „Nisam pobjegao i nije bilo nikakve štete.“ Na snimci se vidi kako udarate vozilo parkirano na prometnici, vidi se kako kratko razgovarate s vozačicom i kada odlazite s mjesta događaja, vidi se da niste fotografirali mjesto događaja i vozila, vidi se da niste popunili i potpisali europsko izvješće o prometnoj nezgodi prije udaljavanja. Kao očevidac prometne nezgode nisam izjavio da ste pobjegli, nego da niste prijavili prometnu nezgodu i da ste se udaljili s mjesta događaja, iako je na vozilu nastala manja materijalna šteta, što se lako može provjeri.

Odredbama čl. 161. st. 2. i 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u HBŽ-u, propisano je: (1) Vozač sudionik u prometnoj nezgodi obvezan je prijaviti i prometnu nezgodu s manjom materijalnom štetom, ukoliko je šteta nastala drugoj osobi, odnosno …. (2) Nakon prometne nezgode u kojoj je nastala samo manja materijalna šteta, vozači su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika i razmijeniti osobne podatke, te popuniti i potpisati obrazac europskog izvješća o prometnoj nezgodi. Vozači ne smiju napustiti mjesto nezgode prije nego što popune i potpišu izvješće i razmijene podatke iz ovoga stavka.

Izjave koje ste dali za Bljesak.info potvrđuju postojanje manje materijalne štete. Samim time, niste smjeli otići s mjesta prometne nezgode, dok niste popunili i potpisali europsko izvješće o prometnoj nezgodi. Dana, 23.01.2020. za portal Bljesak.info izjavili ste: „Pri samom kretanju autom udario sam u vozilo koje nisam vidio iza sebe. Izašao sam vanka, rekao ženi da sam imao kontakt s njezinim autom i dao joj svoje podatke. Nije bila velika šteta, pa smo se dogovorili da nema potrebe za daljnjim radnjama. Dogovorili smo se da ćemo se naći na autobusnom kolodvoru jer smo oboje išli na isto mjesto i da ćemo tamo sve riješiti. Vratio sam se na mjesto događaja kada sam vidio da drugi čovjek zadržava ženu“ završen citat.

Meni nije problem prometna nezgoda koju ste izazvali neopreznom vožnjom, jer se prometna nezgoda može dogoditi svima nama. Problem nastaje kada prometnu nezgodu izazove ministar Policije, koji postupa suprotno zakonskim propisima, zbog čega je Vaša odgovornost veća od odgovornosti drugih vozača. Drugi Vaš problem je nedovoljno poznavanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama i hvala dragom Bogu što se iza vašeg vozila nije nalazilo dijete, pa se pitam, bili li se tada bahato ponašali, prijetili i Boga psovali.

Vjerujem, da ste svjesni prekršaja koji ste napravili parkiranjem na nogostupu ispred privatnog posjeda, jer je Zakonom propisana zabrana parkiranja na pješačkoj stazi, ako to nije izričito regulirano prometnim znakom, a ako je parkiranje dopušteno, mora se ostaviti najmanje 1,6 m širine na površini za kretanje pješaka, s tim što ta površina ne može biti uz rub kolnika. Video snimka nadzorne kamere jasno dokazuje da ste vozilo nepropisno parkirali na pješačkoj stazi i na taj način onemogućili kretanje pješaka (čl. 75. Zakona).

Vjerujem, da ste isto tako svjesni prekršaja koji ste napravili zaustavljanjem vozila na kolniku, jer je zakonom jasno propisano, da je vozač dužan vozilo koje zaustavlja na kolniku obilježiti posebnim znakom kojim se označava zaustavljeno vozilo. Zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vašeg vozila na prometnici, došlo do zaustavljanja vozila i otežanog prometa (čl.78. Zakona). Video snimka nadzorne kamere dokazuje da niste obilježili mjesto zaustavljanja.

Odredbama čl.70. Zakona propisano je „Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.

Nadalje, u izjavi za Bljesak.info potvrdili ste, da ste auto udarili, da se od muhe pravi slona, da se niste udaljili s mjesta događaja, da ste se dogovorili s gospođom naći na drugom mjestu citiram: „Žena je pozvala supruga i našli smo se na parkingu od autobusnog kolodvora i sve smo riješili“ završen citat.

Ovu izjavu za Bljesak.info nikada niste demantirali, pa je nejasno iz kojih razloga portalu Livno Online izjavljujete sasvim nešto drugo „Druga laž je izjava da sam se udaljio s mjesta prometne nezgode bez da sam zvao policiju i ona predstavlja namjeru blaćenja i klevetanja moje osobe. Istina je da nismo vidjeli oštećenja nego smo se dogovorili, da pošto žurimo odvesti djecu na autobus na skijanje, da se nađemo kod sportske dvorane gdje ćemo detaljnije pregledati vozila i ako bude trebalo pozvati policiju i osiguravajuću kuću.

Nakon Vaših kontradiktornih izjava oko mjesta sastanka s obitelji vozačice, postavlja se pitanje: Gdje ste se sastali s obitelji vozačice, na autobusnom kolodvoru ili kod sportske dvorane?

Nadalje, video snimak nadzorne kamere nedvojbeno dokazuje kako nije bilo drugih svjedoka prometne nezgode na licu mjesta, dakle, na ulici, ispred objekta ili bližoj okolici, osim mene i starije ženske gospođe R.V., pa je nejasno na koje se fantomske svjedoke pozivate MUP HBŽ-a u svojem izvješću. Zbog istinitog informiranja javnosti, od Vas i MUP-a HBŽ-a, javno tražim da objavite svjedoka ili više svjedoka koji su navodno potvrditi istinitost Vaših izjava.

Za ostala Vaša prozivanja nemam potrebu odgovarati, jer sam sve rekao u Otvorenom pismu Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegbosanske županije. Na kraju, ne znam iz kojih razloga se pozivate na presudu br. 68 0 P041463 17 P od 10.01.2018., jer Vas presuda izravno povezuje s korupcijom i kriminalom.

Livno, 17. veljače 2020.
Jakov Perković