Yoshitaka Sakurada je 68-godišnji japanski političar koji se u raznim strukturama vlasti te zemlje nalazi od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, a odnedavno obnaša i funkciju ministra za strategiju kibernetičke sigurnosti u vladi Japana. Istovremeno je zadužen i za organizaciju Olimpijskih igara koje će se u Tokiju održati 2020. godine.

Na ovim političkim položajima Sakurada je glavni čovjek tima koji treba osigurati da Olimpijske igre budu zaštićene od hakerskih napada, a u medije je ovih dana došao zbog jednog iskrenog priznanja. Naime, kao odgovor jednom nezavisnom zastupniku u parlamentu Sakurada je izjavio kako – nikada u životu nije koristio računalo.

“Još otkako sam imao 25 godina i postao nezavisan davao sam naputke svojem osoblju i tajnicama. Nikad nisam koristio računalo” – priznao je prvi čovjek Japana zadužen za cyber sigurnost. Oporba je ovo iskoristila za oštre riječi osude prema samom Sakuradi i njegovom šefu, premijeru Shinzu Abeu koji ga je na ovaj položaj postavio prošlog mjeseca. Informatički nepismeni šef kibernetičke sigurnosti u tome ne vidi problem i navodi kako se “cijela vlada treba baviti tim problemom” i ne vidi u čemu je problem

Na dodatna pitanja zastupnika, među ostalim, odgovorio je i kako “ne tipka na računalu”. Kada su ga upitali smiju li se u nuklearnim elektranama, zbog sigurnosti, koristiti USB stickovi, ministar nije mogao odgovoriti na to jer – nije znao što je USB stick.

Osim u Japanu ovaj je slučaj izazvao i mnogo pozornosti u ostatku svijeta, pa na društvenim mrežama i u medijima ne nedostaje reakcija.

Bug.hr