Jedna je osoba poginula u eksploziji u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu. Ozlijeđeno je devet radnika, a četiri su zadržana u bolnici, potvrdio je u telefonskom razgovoru u Studiju 4 HRT-a Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod.

Devet je osoba ozlijeđeno od kojih je četvero zadržano na liječenju u bolnici i van su životne opasnosti.Načelnik Jovičić rekao je kako je požar lokaliziran oko 23 sata. Rafinerija ima svoje protokole, nije bilo potrebe za evakuacijom. Uzroke ne znamo, a posljedice će se tek utvrditi, rekao je načelnik.
Svi pogoni, osim onog u kojem se dogodila eksplozija radili su noćas normalno, samo je treća smjena počela sa satom zakašnjenja.
Načelnik Jovičić zahvalio je gradonačelniku Slavnoskog Broda Mirku Duspari na ponuđenoj pomoći.

Eksplozija se dogodila oko 21 sat i 30 minuta. Još se ne zna uzrok eksplozije.

Nakon naprospavane noći građani Slavonskog Broda rekli su jutros da se ne boje, ali su uznemireni jer se sve događa uz sam centar grada.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Dusapra u emisiji Studio 4 rekao je da je sinoć bilo dramatično, ali da građani Slavonskog Broda nisu bili ugroženi. Imali smo sreću da je vjetar okrenuo smjer i puhao na drugu stranu tako da štetni plinovi i isparavanja koja su se događala kod izgaranja nisu prelazili na našu stranu. Cijelu noć smo u kontaktu sa mjernim postajama i ona su u granicama normale. Nije bilo prekoračenja što znači da izgaranja nisu došla na našu stranu.

Novinari su sinoć Dusparu zatražili komentar s obzirom da je za danas u Slavonskom Brodu predviđen sastanak predstavnika ruskih vlasnika bosanskobrodske rafinerije s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predstavnicima Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i ekoloških udruga, vezano uz višegodišnje prekogranično onečišćenje zraka koje iz susjedne države stiže u Slavonski Brod.

Ovo je nešto što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je ‘normalno’ za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi, rekao je Duspara.

hrt.hr

Foto: Pixell